image
 |  11 13 Лютого 2021 | 08:00

13 лютого. Цей день в історії: в Англії жінкам дозволили бути водіями таксі

13 лютого в Англії жінкам дозволили бути водіями таксі, у цій же країні  чоловік став першою жертвою наїзду автомобіля, також у цей день почали продавати перших Барбі та опублікували найдовше у світі речення.

13 лютого 1981 року в газеті "Нью-Йорк таймс" опублікували речення з однієї тисячі двохсот вісімдесяти шести слів.

 У 1784 році указом Катерини II з приєднаних 1783 року до Російської імперії земель Кримського ханства (Крим, Тамань, Кубанська сторона) утворено Таврійську область на правах намісництва (центр — Сімферополь).

1898 рік — першою жертвою наїзду автомобіля став Генрі Ліндфілд із Брайтона (Англія).

У 1917-му в Англії уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

1940 року Михайло Булгаков закінчив роман "Майстер і Маргарита".

За життя автор читав у себе вдома окремі епізоди роману близьким друзям. Значно пізніше філолог А. З. Вуліс писав роботу про радянських сатириків, і пригадав забутого сатирика, автора "Зойчиної квартири" і "Багрового острова". Вуліс дізнався, що жива вдова письменника, і встановив з нею контакт. Після певного періоду недовір'я, Олена Сергіївна врешті дала почитати рукопис "Майстра". Приголомшений Вуліс розповів про нього багатьом, після чого по літературній Москві пішли чутки про великий роман. Це привело до першої публікації в журналі "Москва" в 1966 році (тираж 150 тис. примірників). В 1942 році розпочався примусовий вивіз українського населення нз окупованих територій на працю до Німеччини.

1959-й — у продаж надійшли перші ляльки Барбі.

1981-го в "Нью-Йорк таймс" опублікована найдовше речення — з однієї тисячі двохсот вісімдесяти шести слів;

1984-й— після смерті Юрія Андропова, котрий помер 9 лютого, генеральним секретарем Комуністичної партії СРСР був обраний 72-річний Костянтин Устинович Черненко.

Невдовзі він став і головою президії Верховної ради СРСР. У період його 13-місячного правління відбувся відвертий відхід від реформ, започаткованих Андроповим, і повернення зовнішньої та внутрішньої політики Радянського Союзу до часів брежнєвського "застою".

13 лютого народилися:

У 1873-му — Федір Шаляпін, російський оперний співак (бас).

Ф.Шаляпін був високо оцінений в Мілані, де виступив у театрі "La Scala" у головній ролі "Мефистофеля" А.Бойто. Потім Шаляпін перейшов на сцену імператорської російської опери в Москві, де мав величезний успіх. Гастролі Шаляпіна в Петербурзі на Маріїнській сцені становили свого роду події в петербурзькому музичному світі. Незважаючи на визнання на батьківщині, Шаляпін покидає Росію. Виступав у США (зокрема у Метрополітен Опера, в Чикаго та інших містах), Парижу, Лондоні, Берліні, Барселоні, Мілані (Ла Скала) та інших містах. Останній публічний виступ співака відбувся в 1937 році.

1923 року — Чак Їгер, американський льотчик-випробовувач; першим на літаку подолав звуковий бар'єр (1947рік).

У 1933-му народився Лев Перфілов, український актор ("Вино з кульбабок", "Зелений фургон", "Місце зустрічі змінити не можна", "Легенда про Тіля"…)

1960 рік — Сергій Тигіпко, український підприємець, політик.

Голова Міжнародної економичної ради СНД (1998 рік), віце-прем'єр (1997-99 роки), міністр економіки України (1999-2000 рік.), голова Національного банку України (з 2002 року, 17 січня 2010 року на виборах Президента України посів третє місце).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити