image
 |  29 21 Серпня 2020 | 09:35

21 серпня — день Стрибога і Мирона-Вітрогона: історія, традиції та прикмети свята

Загадайте бажання — вітер відразу підкаже, чи збудеться воно. У Східній слов'янській міфології 21 серпня шанували народженого з дихання роду бога вітру на ім'я Стрибог. За народним календарем дата називається Мирон Вітрогон. 

Про це повідомляє «Ukr.Media».

Ким був Стрибог?

Ім'я цього бога походить від кореня «стрег», що означає «старший». У слов'ян вважалося, що Стрибог — покровитель небесного простору. Він велить вітрами, може припинити або навпаки викликати бурю і будь-яке інше природне явище, пов'язане з вітром. Також в його підпорядкуванні знаходяться блискавки і грім, як у бога Перуна.

Згідно з легендою, Стрибог проживає на острові Буяні в морі-океані. Кожен день він викликає сімдесят сім вітрів і розсилає їх по чотирьох сторонах світу. Можуть вони бути страшними — ліси розтрощити і водойми посушити.

Смерчі завжди лякали людей. Слов'яни намагалися їх заклинати, кидаючи в бік вітру палиці, камені і ножі, а за допомогою зверталися до бога Перуна. І водночас люди намагалися примиритися зі Стрибогом.

Кидали йому в чистому полі за вітром в якості данини хліб, клаптики, кашу, стрічки, борошно, крупи, зерно. При цьому вимолювали вітрів, угодних для врожаю.

Які обряди і традиції існують в цей день?

У слов'ян 21 серпня було заведено ходити в ліс на збір ожини з брусницею. Ягоди ці дуже корисні, володіють протизастудною і жарознижувальною дією. Їх вживали у свіжому вигляді, і готували з ягід джеми, варення, вина, настоянки, киселі і пастилу.

Також збирали брусничне і ожинове листя, потім сушили і змішували з листочками суниці і смородини. Взимку заварювали з отриманого збору цілющі чаї.

Грибники в цей день йшли в ліс за опеньками, вважаючи, що літо підійшло до кінця.

21 серпня нічого не можна на перехрестях піднімати. Чаклуни і відьми сьогодні наводять порчу на вітер і переносять з його допомогою чужі недуги.

Як сьогодні використовувати силу вітру?

Наші предки назвали дату Мирон Вітрогон, тому що вона була примітна вихровими сильними вітрами. Їх в народі представляли бородатими людьми похилого віку, закутими в ланцюги. Згідно з легендою, 21 серпня вони вириваються і бродять по землі.

У цей день вітрів не лише боялися, але і намагалися використовувати їх силу собі на благо. Наприклад, молоді дівчата проводили обряди на любов. Виходили в чисте поле і вимовляли змову:

«Вітер-вітер, ти могутній, на острові Буяні, на морі-океані живучий. Прошу тебе рабу Божому (ім'я) донеси, щоб без мене не ночував і не днював, тільки по мені сумував і жінок інших не бачив».

Ще в день Мирона вітрогона виходили на перехрестя і загадували заповітне бажання. Якщо вітер прямо в обличчя подує, то мрія незабаром здійсниться.

Жінки, у яких довгий час не виходило завагітніти, йшли в чисте поле, піднімали поділ сукні, щоб вітром обдувало ноги, і просили у природної стихії допомоги в зачатті дитини.

Незабаром після такого обряду жінка дізнавалася щасливу звістку про довгоочікуване материнство. У народі говорили, що малюка «надуло вітром».

Якщо в родині хтось хворів, то 21 серпня брали його одяг, прали і сушили на вітрі. Потім відразу надягали на хворого. Вірили, що одужання настане швидше.

Коли в родині часто свариться подружжя, потрібно жінці стати біля будинку проти вітру і сказати:

«Прошу тебе, вітер, допоможи, нашу сім'ю від сварок убережи. Злість в нас заспокой, подаруй мир, злагоду і спокій».

Після цього треба приготувати улюблену страву чоловіка і нагодувати його.

Погодні прикмети на 21 серпня

Якщо 21 серпня в лісі велика кількість ягід, значить, майбутня зима очікується холодною.

Якщо сьогодні в озерах і річках вода тихо стоїть, значить, осінні деньки будуть спокійними без ураганів і бур, а зима сніжною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити