image
 |  5 30 Листопада 2020 | 08:00

30 листопада. Цей день в історії: День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 30 листопада: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

30 листопада — 334-й день року (335-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 31 день.

Свята

Міжнародний день захисту інформації

30 листопада в Сполучених Штатах Америки та багатьох інших країнах відзначається Міжнародний день захисту інформації. Ініціатором його появи стала Асоціація комп’ютерного обладнання США, яка вирішила нагадати всім користувачам персональних комп’ютерів про необхідність захисту всіх даних, які зберігаються в пам’яті ПК.

Традиційно у День захисту інформації Асоціація комп’ютерного обладнання проводить різні міжнародні конференції, присвячені питанням захисту комп’ютерних даних. У багатьох країнах у цей день поширюється спеціальна тематична друкована продукція, яка покликана пробудити відповідальність всіх людей, які користуються комп’ютерами.

День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України

Рішення про встановлення цього професійного свята було прийнято враховуючи важливе значення радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України та з метою підтримання престижу військової служби у військових частинах і підрозділах цього роду військ.

Іменини

Григорій, Никон, Сергій, Вікторія, Лазар, Михайло.

Народні прикмети

В цей день спостерігають за змінами у погоді. Яка вона з ранку до полудня, такою, кажуть, буде і перша половина зими, а погода з обіду до вечора віщує другу половину зими.

Гарна погода 30 листопада віщує несуровую зиму, і навпаки

Похмура погода на Григорія – прикмета, що сонячних днів взимку теж буде мало

Темний лід на річці віщує хороший врожай

Яка погода на 30 листопада, такою вона буде і взимку

Мороз 30 листопада віщує холодну зиму

Хмарність до полудня, після чого небо прояснюється – зима буде сонячною і м’якою

Місяць знаходиться в світлому колі – погода зміниться

Якщо присниться сон, то він напевно буде віщим

Якщо 30 листопада щось буде пов’язане з числом 3, то це принесе удачу

День в історії

1763 — Судова реформа в гетьманській Україні. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди — земські (для цивільних справ), гродські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних); Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.

1854 — Віце-король Єгипту Саїд-паша надав попередню концесію на будівництво і експлуатацію протягом 99 років каналу через Суецький перешийок французькому інженеру Фердинанду Марі де Лессепсу. 1859 року почалось будівництво Суецького каналу.

1886 — У паризькому залі для оперет, пантомім, водевілів і політичних мітингів Фолі-Бержер відбулось перше ревю за участю жінок у досить відвертих костюмах.

1918 — Данія визнала острів Ісландію незалежним і пов’язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.

1936 — Пожежа знищила унікальний Кришталевий палац в Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення I Всесвітньої виставки.

1939 — Нападом СРСР на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна («зимова війна»).

1954 — У містечку Силакауга американського штату Алабама впав метеорит Силакауга. Один з його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр — 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком влучання небесного тіла в людину.

1968 — У Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

1993 — Гербом Російської Федерації став двоголовий орел.

2002 — засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

2006 — Офіційний реліз нової операційної системи Windows Vista і пакету програм Office 2007 корпорації «Microsoft».

Народилися

30 листопада народилися англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт(«Подорожі Гуллівера»), американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль, український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько, американський англійський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр(«Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, український поет Андрій Михайлюк, українська письменниця Раїса Іванченко, український естрадний співак Назарій Яремчук, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський, український дитячий письменник, драматург Ярослав Стельмах, український боксер, олімпієць Тарас Шелестюк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити