image
 |  11 19 Жовтня 2023 | 16:16

30 тисяч цивільних українців зникли безвісти з 24 лютого

Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти відомо про близько 30 тисяч цивільних українців, які зникли безвісти під початку повномасштабної війни Росії проти України.

Про це повідомила  Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер в інтерв’ю Суспільному

"На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. І натепер я не впевнена, кого саме включає ця цифра. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають".

За її словами, сюди можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми родинами; можуть бути люди, які перебувають в ув'язненні без можливості спілкуватись; можуть бути ті, хто загинув під час бойових дій, але їхні тіла не ідентифіковані, і сім'ї не знають, де вони перебувають; можуть бути діти, які були незаконно депортовані.

Бомбергер додала, що цифри продовжують зростати.

"До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди в 2014 році, після виявлення масових поховань у Слов'янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі, і їхня кількість продовжує зростати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2024 прийнято в першому читанні

… Тому дуже важливо, щоб усі ці факти були перевірені в рамках судового процесу і щоб ці розслідування проводилися судовими установами".

Довідково: Станом на 19 жовтня близько 28 тисяч жителів України внесено до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити