image
 |  9 5 Березня 2018 | 11:43

78 років тому Сталін наказав розстріляти польських офіцерів

5 березня 1940 року радянська влада прийняла рішення про масове вбивство польських військовополонених.
Про це 05 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Polskie Radio».
Сьогодні минає 78 річниця підписання владою Радянського Союзу рішення про розстріл польських офіцерів. 5 березня 1940 року Сталін та члени Політбюро Центрального комітету комуністичної партії винесли смертний вирок понад 22 тисячам польських військовополонених, взятих у полон у вересні 1939 року після нападу Червоної Армії на Польщу. Протягом кількадесяти років у Радянському Союзі відбувалося фальшування історичних фактів, звинувачуючи гітлерівську Німеччину у відповідальності за Катинський злочин.
Тільки наприкінці 1980-их років в СРСР опубліковано перші матеріали про вину та відповідальність Сталіна. Однією з перших дані на цю тему представила історик Російської академії наук Наталія Лєбєдєва.
Офіційно це було рішення Політбюро, а неофіційно – це, звісно, ініціатива та рішення Сталіна. Ще у лютому він дав такий наказ, а 5 березня Політбюро затверджує його і починає страшні ритуали смерті, коли щоденно на смерть відправляли по 100-120 осіб. У звітах очільника НКВС Тверської області є детальні описи: як їх викликали, як приводили на місце страти, як кидали їх на коліна та як стріляли у потилицю. Звісно, підкреслюю, все відбулося безпосередньо за ініціативи Сталіна, затвердженої цілим політичним бюро, - сказала російська історик.

Офіційно Москва визнала свою відповідальність за злочин тільки на початку 1990-их років. Було створено спеціальну слідчу групу, яка мала вивчити обставини вбивства польських офіцерів, але у 2004 році слідство було припинено, а причини цього рішення засекречено.
Дотепер російські правоохоронні органи перешкоджають повній правовій реабілітації жертв цього злочину.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити