image
 |  13 3 Червня 2021 | 10:40

Анджей Дуда нагородив медалями «Virtus et Fraternitas» двох волинян та івано-фpанківця

Президент Республіки Польща вручив медалі «Virtus et Fraternitas» («Доброчесність і братерство») нащадкам тpьох укpаїнців (Марії та Петра Базелук, які під час війни переховували на Волині родину поляків Слоєвських з Гути Степанської; Петра Гpудзевича, який у 1986 році виступив проти радянських чиновників, відмовившись зняти хрест із могили солдатів польської армії, що загинули в бою проти більшовиків 1920-го, за що йому загрожувало суворе дисциплінарне покарання), які допомагали громадянам Польщі у 20 столітті.

Про це повідомили у пресслужбі Президента Республіки Польща.

Вони були нагороджені:

за героїчне ставлення до допомоги полякам будучи жертвами тоталітарних систем 20 століття, за видатну мужність у захисті людської гідності та людяності.

«Це хвилина емоцій для мене, момент, коли можна подякувати тим, хто знав, як показати чесноту і братерство в найскладніші часи, навіть таким скромним способом», - сказав президент Анджей Дуда під час церемонії в Президентському палаці.
«Коли світ живих людей у цій частині Європи зіткнувся з двома страшними тоталітаризмами, німецьким нацистським та радянським сталінізмом, а також ідеологіями, ворожими людині, незважаючи на всі побоювання, незважаючи на часом раціональність, що пропонувало приховувати і бажано не робити жодних жестів, були ті, хто знав, як звернутися до іншої людини, - сказав Президент, наголосивши, що ці люди розглядали «гуманність як цінність сама по собі».

Загалом Президент Республіки Польща вручив медалі «Virtus et Fraternitas» («Доброчесність і братерство») дев'яти особам з Чехії, Румунії, Словаччини, України та Угорщини, які допомагали громадянам Польщі у 20 столітті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі та Литві побудували віртуальні «портали» між містами (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити