image
 |  4 6 Серпня 2018 | 10:01

Через корупцію на митниці Україна втрачає 4 млрд євро на рік, - Süddeutsche Zeitung

Через корупцію на митниці Україна втрачає щороку понад 4 мільярди євро, що більше за одну десяту всієї дохідної частини бюджету.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на DW, німецьке видання Süddeutsche Zeitung опублікувало розслідування, присвячене корупції на українській митниці.
"Це більше за одну десяту всієї дохідної частини бюджету і вдвічі більше тієї суми, яку Україна у 2018 році хоче отримати від Міжнародного валютного фонду, Євросоюзу та Світового банку", - пише Süddeutsche Zeitung.
Видання, спираючись на документи, митні і транспортні накладні, описує махінації, які застосовуються для уникнення мит. Увезені в країну товари в процесі митної реєстрації змінюють маркування, наприклад, парасольки перетворюються на щітки або дзеркала - і тільки на одній партії вантажу держава втрачає тисячі євро.
У махінаціях на митниці, за даними німецького видання, беруть участь співробітники поліції, прокуратури та СБУ. Для нелегальних угод утворюються нові фірми, які контролюють люди з оточення співробітників митниці, прокуратури та офіцерів поліції.
Згідно з результатами проведеного PricewaterhouseCoopers (PwC) опитування, в 2018 році з випадками корупції та хабарництва зіткнулися 73% українських компаній - порівняно з 56% респондентів у 2016 році. Водночас у світі цей показник у середньому становить 25%.
Третина опитаних компаній в Україні заявили, що в останні два роки отримували пропозиції дати хабар. Загалом майже половина респондентів вважає, що мала справу з економічними злочинами - на 5% більше, ніж два роки тому. За даними PwC, найпоширенішими з таких злочинів в Україні залишаються, поряд з корупцією і хабарами, незаконне привласнення активів (62% у 2016 році, 46% - у 2018 році) і шахрайство у сфері закупівель (25% та33%).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити