image
 |  63 29 Грудня 2021 | 12:04

Чи є вовки та ведмеді у Луцькому лісництві?

У Луцькому військовому лісництві, що входить до Національного парку «Цуманська пуща», є унікальні трьохсотрічні дерева та різноманітні тварини і птахи.

Про це пишуть на сторінці Волинський військовий лісгосп.

«У лісництві є ділянка, яку вважають ботанічною пам'яткою природи. Ми самі її створили, адже такий ліс рідко де є. Тут видно чіткий кордон між молодим лісом та ділянкою з великими 300-річними соснами. Проте на цій території не можна проводити чистки. Впалі та хворі дерева тут мусять лишатися на своєму місці», - розповідає головний лісничий Сергій Панасюк.

Також на цій ділянці живе чорний лелека, який занесений до Червоної книги України. Як розповів старший майстер лісу Степан Нарушевич, у радіусі кілометра проживання цього птаха не можна проводити ніяких рубок. Адже червонокнижні лелеки дуже полохливі, і виводять тут пташенят.

У цій частині лісу також водяться зайці, лисиці, козулі, кози, а у тріщинах дерев живуть куниці.

«Минулого року тут зимували чотири кабани. Проте через нестачу води, вони пішли на болота, в сторону Рожища. Також декілька років тому сюди заходили олені», - розповідає лісник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На земельній ділянці, якою користується волинський депутат, збудують АЗС

За словами Сергій Панасюка, загалом у волинські ліси можуть заходити ведмеді та рисі. Але вони не тримаються однієї території, якщо немає кормової бази.

«Дикі тварини не нападають на людей, якщо їх не чіпати. Винятком може бути сильний голод, або ж потомство. Але наше лісництво знаходиться біля міста, та багатьох сіл, тому і тварин тут значно менше», - зазначив Сергій Панасюк.

Декілька років тому у лісі біля Журавич помітили оленицю, яка через рік народила дитинча, а ще пізніше їх стало четверо. Але за словами лісівників, такі тварини сьогодні можуть бути тут, а завтра в іншому місці. Для прикладу, вовк за ніч може пройти до 40 кілометрів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити