image
 |  175 18 Червня 2024 | 15:17

Coca-Cola і Pepsi продовжують працювати на території РФ

Coca-Cola та Pepsi продовжують працювати на території Росії всупереч заявам.

Після початку війни з Україною понад тисячу транснаціональних корпорацій заявили, що скорочують свою діяльність на території РФ, пише Bloomberg.

"Coca-Cola була однією з перших транснаціональних корпорацій, які пообіцяли піти з Росії на знак протесту. Прагнучи уникнути неминучих проблем, пов'язаних із дотриманням очікуваних західних санкцій щодо Кремля, Coca-Cola попросила своїх партнерів забрати банки та пляшки з магазинів, припинити постачання сиропу в автомати з газуванням та припинити виробництво напоїв", - сказано в повідомленні.

Водночас червоний логотип Coca-Cola досі легко знайти в супермаркетах і ресторанах по всій країні-агресорці. Беручи до уваги новинку під назвою "Добрий Cola", що продається в банках із напрочуд знайомим червоним відтінком і смаком, який мало хто зможе відрізнити від оригіналу, Coca-Cola за деякими показниками залишається провідним виробником газованих напоїв у Росії.

"Виробник напою в країні Multon Partners належить окремій компанії Coca-Cola HBC, зареєстрованій на Лондонській фондовій біржі, де головній компанії в США належить 21% акцій. Коли після вторгнення HBC припинила виробництво, Multon представив "Добрий Cola". Вона стала найпопулярнішим газуванням у країні, займаючи 13% ринку. Прибуток від продажу Coca-Cola у Росії просто перейшов до Coca-Cola HBC, яка завоювала частку ринку завдяки успіху "Доброго", - каже аналітик CFRA Research Гаррет Нельсон.

Сама Coca-Cola, як і раніше, широко доступна, її імпортують із сусідніх країн, таких як Грузія та Казахстан. Після вторгнення в Україну в РФ ухвалили закон, що дозволяє продавати брендові товари без згоди власника товарного знака. Оскільки вантажівки перевозять незліченну кількість товарів через кордон, росіяни, які прагнуть справжніх речей, все ще можуть їх отримати. Тільки завдяки цьому імпорту Coca-Cola посіла третє місце у рейтингу газованих напоїв у Росії із 6% ринку.

У вересні 2022-го компанія PepsiCo Inc. заявила, що припинила виробництво та продаж там Pepsi, Mountain Dew і 7Up, а її частка на ринку скоротилася. Але незабаром Pepsi додала нову колу Evervess та збільшила виробництво Frustyle (схожого на фруктову Mirinda) на своїх півдюжині заводів у країні. Торік продаж напоїв російського підрозділу підскочив на 12%, до 209 млрд рублів.

Unilever Plc і Nestlé SA, які мали в РФ великі виробничі потужності, не хотіли продавати свої підприємства з величезною знижкою, яку Кремль вимагав як податок на вихід. Активи данської пивоварні Carlsberg AS і гіганта з виробництва йогуртів Danone SA були конфісковані, коли вони намагалися піти, хоча Danone зрештою домовилася про продаж компанії, якій надавав перевагу уряд. Французький оператор супермаркетів Auchan, рітейлер одягу Benetton Group та мережі ресторанів Subway та TGI Fridays продовжують працювати в Росії без видимих планів скорочення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити