image
 |  7 2 Лютого 2023 | 13:19

День бабака: коли відзначають свято та як передбачають погоду

В Україні 2 лютого відзначають свято, у яке можна дізнатися, коли після зими настане тепло.

Йдеться про День бабака. Відзначають його багатьох країнах світу. А зародилася традиція будити звірятко на початку лютого, щоб передбачити погоду, в Стародавньому Римі, пише Gazeta.ua.

За переказами, тоді будили їжаків. Вважали, що звір повинен побачити свою тінь. Це віщувало, що незабаром прийде тепло. Згодом ця традиція поширилась на народи Західної Європи. Але їжака вже замінили на бабака та інших звірів.

Наприклад, у Німеччині спостерігали за ведмедями й борсуками. Якщо тварини продовжували спати й не відкривали очі, то вважалося, що морози протримаються ще 40 днів.

У США традицію спостерігати за бабаками започаткували голландці. Бабаки прокидаються не одночасно. На півночі вони сплять довше, а в південних регіонах менше.

Голландці і американці знають, що в День бабака звір, побачивши свою тінь в сонячну погоду передбачить ще шість тижнів морозів. Активний звір віщує швидкий прихід тепла.

В Україні теж є свої традиції, пов'язані з Днем бабака. Найвідомішим українським "метеорологом" вважають бабака Тимка. Під час війни Росії проти України Тимко пережив окупацію в селі Нестерівка Куп'янського району на Харківщині. Його і ще 14 бабаків рятували співробітники біостанції університету імені Каразіна. Вони поклали бабаків спати в спеціально обладнані клітки з сіном і перемістили в підвальне приміщення. Нині Тимко готується відзначити новий День бабака у 2023 році.

Бабака Тимка традиційно дістануть з нори 2 лютого. Його поведінку фіксують, а потім спостерігають за погодою.

На біостанції ХНУ ім. Каразіна свято відзначають з 2004 року. Тимко Третій у 2019 році замінив на "посаді" свого попередника, який передбачав, якою буде весна, 7 років. А у 2017 році Тимко Другий, окрім погоди, передбачив ще й надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити