image
 |  4 9 Листопада 2018 | 11:43

День української писемності та мови: що потрібно знати про свято

У День української писемності та мови проводиться диктант національної єдності
9 листопада кожного року відзначається День української писемності та мови. Головна традиція свята - загальнонаціональний радіодиктант для всіх бажаючих. Ця акція була створена для популяризації української мови та проводиться вже не один рік поспіль.
Примітно, що свято збігається з днем пам'яті преподобного Нестора Літописця, який стояв біля витоків української писемності та був першим істориком Київської Русі.

Історія української писемності та її основоположника


День писемності та мови в Україні не випадково відзначають у свято вшанування пам'яті автора "Повісті временних літ", адже саме преподобного Нестора вважають "батьком української словесності". Сенсом всього його життя була книжкова справа.
У 17 років Нестор прийшов до Києво-Печерської Лаври послушником. На початку XII століття він створив літопис, в якому охопив події, починаючи від біблійних часів і до XI століття. Його написання зайняло близько 20 років. На жаль, первісна редакція "Повісті" загублена, і до наших днів дійшли тільки перероблені її видання.
День української мови відзначається 9 листопада
Нестор також був автором писань про житіє Бориса і Гліба, Феодосія Печерського. Помер літописець в 1114 році і був канонізований церквою в лиці Преподобного.
На сьогоднішній день ведуться дослідження походження української писемності. Існує версія, що на території України було кілька її варіантів. У Північному Причорномор'ї користувалися абеткою, схожою на грецьку та латину, а в східних регіонах - значками сарматів, які мали схожість з грузинської азбукою.
У древніх слов'ян існувало одночасно дві абетки - кирилиця і глаголиця. При цьому дослідники вважають, що кирилична абетка, яка використовується більшістю слов'янських народів, була створена на основі глаголиці і грецьких симоволів.
Глаголиця до сих пір не має аналогів. Імовірно глаголиця була придумана слов'янським просвітником Кирилом Філософом, для запису богослужебних текстів. Стародавні "Київські листки" X століття також були написані глаголицею.
День писемності та мови в Україні
Сучасна літературна українська мова з'явилася у XVIII столітті. Першим твором, написаним з її використанням, вважається "Енеїда" І.П. Котляревського. Остаточно закріпив розмовну українську в літературних творах поет Т.Г. Шевченко.

День української писемності та мови: як відзначають


З давніх-давен 9 листопада (в сучасний День писемності та мови в Україні) батьки віддавали дітей в школу, потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора Літописця і молилися, щоб він допоміг дитині в навчанні.
В даний час на День писемності та мови проводяться тематичні заходи в освітніх установах, вшановують українців, які вносять вклад у популяризацію мови, нагороджують українські видавництва. Також, починаючи з 2000 року, на національному радіо проводиться диктант для всіх бажаючих перевірити свої знання української.
У День писемності та мови в Україні пишуть диктант
З метою заттвердження статусу державної мови та підняття її престижу, щорічно в День писемності та мови в Україні проводиться Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. Його організатором в 2000-му році виступив канадський меценат українського походження Петро Яцик, який зробив великий внесок у фінансування розвитку української науки за кордоном.
Спочатку в знаннях змагаються на базі шкіл, потім районів, областей, і завершальний етап - загальноукраїнський рівень. У конкурсі також можуть брати участь іноземці, які володіють українською мовою. Переможці отримують цінні подарунки та грошові призи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити