image
 |  2 27 Березня 2018 | 08:32

До 2050 року у водоймах України може зникнути риба

У водоймах України до 2050 року може зникнути риба через занадто великий промисловий вилов, промислове забруднення та браконьєрство.

Про це повідомили у прес-службі Асоціації рибалок України.
"І це проблема не лише вітчизняних водойм, а й світового рівня. Так як рибні запаси в Світовому Океані вкрай виснажені. Виною цьому: браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища. Експерти організації посилаються на дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), які свідчать, що 90% морських рибальських промислів вже освоєно. З них 60% активно використовуються, а запаси ще 30% виснажені або близькі до цього", - йдеться в повідомленні.

В асоціації зазначили, що в українських водоймах загроза перелову нависла здебільшого над хижою річковою рибою. Саме її популяція сьогодні особливо чутлива і вимагає відновлення.
"За твердженням учених, 90 відсотків видів великих хижих риб ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності - серед них щука, судак, сом", - повідомили в організації.

Рибні ресурси в Чорному морі серйозно підірвані. Особливо це відчуває на собі прибережний лов. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на межу виживання. Насамперед це торкнулося цінних видів риби: чорноморська камбала катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак... Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів, набувши ознак організованої злочинності. Зараз вітчизняні браконьєри виловлюють залишки вимираючих представників осетрових риб.
Українські екологи стверджують, що сьогодні загибель Азовського моря здається неминучою через безперервне варварське знищення риби. Для вилову в повноцінному промисловому масштабі залишилося лише три види риби: тюлька, бичок та хамса, інші виловлюються в мізерній кількості.
В останнє видання Червоної книги України, в 2009 році, увійшло понад 70 видів аборигенної риби, як види, що зникають.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити