image
 |  115 11 Жовтня 2024 | 20:34

Донорське серце для волинянина доставили з Черкас

Трансплантологи Ковеля врятували життя 59-річного волинянина, для якого донорське серце доставили аж із Черкас, за понад 600 км. Аби встигнути вчасно провести пересадку, довелося залучати гелікоптер. Донорське серце запряцювало прямо на операційному столі.

Про це  повідомили в МОЗ, інформує ВолиньUA.

У волинянина Миколи Івановича діагностували кардіоміопатію. Останнім часом його стан різко погіршився, почастішали напади загрозливих артимій, він почав втрачати свідомість. У важкому стані чоловіка госпіталізували до Ковельського територіального медичного об’єднання, останні два тижні він перебував у відділенні реанімації.

Потреба в трансплантації стояла настільки гостро, що без неї життя пацієнта рахувалося на лічені дні. І раптом з’явився донор, але аж у Черкасах. Відстань між Черкасами і Ковелем – понад 600 км. Доставити орган машиною не встигнуть, бо серце «живе» близько 4 годин. Тоді лікарі вирішили залучити авіацію.

У повітря підняли гелікоптер з Центру авіаційного забезпечення Національної поліції України. Пілоти оперативно доставили донорський орган. Донором для чоловіка став 46-річний черкащанин, який помер через геморагічний інсульт. Пересаджене серце запрацювало прямо на операційному столі і наступного дня після пересадки пацієнт був екстубовний, він дихає самостійно і набирається сил.

Того ж дня, кажуть у МОЗ, рятівні трансплантації було проведено ще п’ятьом пацієнтам у двох центрах трансплантації. У Національному центрі хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова реципієнтам пересадили три нирки і печінку. Ще одну донорську нирку пересадили у Черкаському клінічному онкологічному центрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові сталася страшна ДТП за участю автобуса: є загиблі та травмовані

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити