image
 |  0 6 Березня 2019 | 15:21

Досліднику Волині Ярославу Царуку - 85 років

Сьогодні відомому краєзнавцю, досліднику трагічних сторінок польсько-українських відносин, Почесному жителю Волині, Ярославу Царуку виповнилося 85 років. 

Про це інформує «ВолиньUA».

«У 1989 році начальник районного відділу КДБ опублікував статтю про трагічні події на Володимирщині у воєнні роки в районній газеті «Слово правди». Мене обурила неправда про криваву різанину і загибель поляків у моїх рідних селах. Я поїхав до односельчан і записав їхні розповіді про польсько-українські відносини. Редактор Федір Самчук, спасибі йому, опублікував моє дослідження «Село за болотом». Після того до мене почали звертатися люди з інших сіл: «А чому про нас не напишеш?». Я сідав на велосипед і їхав по селах від хати до хати, шукаючи старожилів. Кілька веломашин з’їздив», - розповів Ярослав Васильович про те, що привело його на краєзнавчу стежину.

І згодом його краєзнавчі дослідження вилилися у книги: «Трагедія волинських сіл у 1942-1943 роках», «Володимирщина у боротьбі за незалежність», «Собор Різдва Христового», (у співавторстві з Ярославом Кибою), «Володимир-Волинський у боротьбі за незалежність». Він став Почесним громадянином Волині, Володимира-Волинського та Володимир-Волинського району. Має 40 подяк, 12 медалей та орден «За заслуги».

Привітати ювіляра, у Культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського, зібралися представники влади, громадських організацій та друзі.

Про життєву стежку ювіляра та його наукові здобутки розповів науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович. А далі линули вітання. Зокрема від голів Володимир-Волинської та Турійської РДА, заступника мера Володимира-Волинського Лариси Кулікової, громадського активіста Дмитра Себія, членкині «Союзу українок» Галини Микити, журналіста газети «Слово правди» Ірини Надюкової та позаштатного кореспондента цієї газети Антоніни Солодухи та багатьох інших друзів ювіляра.

Звісно були й музичні вітання від творчих колективів міста та району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляків на Волині загинуло близько 7 тисяч, - краєзнавець Ярослав Царук

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити