image
 |  47 27 Серпня 2023 | 10:21

Дренажні системи на ділянці: нюанси правильного влаштування

Якщо на ділянці немає правильно встановленого дренажу, вода буде збиратися в ґрунті під фундаментом житла, господарських та інших будівель. Ґрунт почне розширюватися, а це ризикує призвести до серйозних наслідків, які закінчаться тривалими й дорогими ремонтами. Взявши це до уваги, неважко усвідомити всю важливість наявності систем дренажу. Бажано довірити її установку професіоналам, адже цей процес пов'язаний з певними тонкощами.

Зображення: https://begma.garden/

Основні типи дренажу для ділянки

Загалом дренажні системи існують в декількох видах, кожен з яких має свої особливості. Але за загальним принципом їх можна поділити на дві групи: зовнішні та глибинні.

Вирішуючи, який дренаж зробити для своєї ділянки, потрібно враховувати різницю між ними. Зокрема, глибинні системи найефективніші, якщо потрібно відвести воду з перенасиченого вологою ґрунту, а зовнішні - потрібні для відведення води з поверхні ґрунту. Таким чином, якщо є проблема із затопленнями ділянки, потрібно вибрати саме цей - останній - варіант. 

Важливість розташування ґрунтових вод

Встановлення дренажної системи безумовно потрібне, якщо ґрунтові води знаходяться на глибині мінімум 1,5 м від поверхні. Дренаж необхідний для безпечного обробітку землі та встановлення будівель.

Важливо брати до уваги також і навколишню місцевість. Наприклад, на перший погляд, на ділянці може і не бути жодних проблем із водою. Але якщо земля поблизу від цієї території заболочена або неподалік знаходиться водойма, тоді дренажну конструкцію все одно бажано встановити в якості профілактичного заходу.

Нюанси проєктування та встановлення

Є кілька основних деталей, на які важливо звернути увагу ще на стадії проєктування.

Заглибленість і габарити магістралі

Розміщення труб вибирається з урахуванням ухилу в бік водозбірника, а глибина - з урахуванням рівня ґрунтових вод. Якщо це дренажна система біля будинку або поруч іншою спорудою, траншеї потрібно рити на глибині фундаменту. Труби за кільцевою схемою потрібно укладати не далі, ніж за 3 м від будівлі. Таку схему зазвичай вибирають, якщо будинок уже добудований. В іншому разі труби часто укладають нижче рівня фундаменту.

Якщо земля на ділянці часто затоплюється дощем або Дренажні системи на ділянці: що потрібно знатиґрунтовими водами, встановлення дренажу потрібне по всій території. Варіантів на ділі багато - або розміщення по периметру, або розгалужений комплекс, до якого будуть залучені всі споруди та інші об'єкти ділянки. 

Напрямок системних елементів дуже суворий - чітко в бік водозбірних споруд або канав, які знаходяться вже за територією ділянки. Ухил дренажних труб потрібен для безперешкодного просування потоку зібраної води до об'єкта розвантаження.

Норма ухилу дренажних труб

Такий параметр, як ухил труб, має величезне значення в дренажі, адже якщо вони лежатимуть рівно, вода може застоюватися. Він прописується в нормативній документації, а показники відрізняються залежно від характеру ґрунту, адже кожен із них має свій ступінь водопроникності. Наприклад,

  • глинистий - 0,003 і більше;

  • піщаний - 0,002 і більше.

Якщо зазначені цифри перевести в метраж, тоді виходить 3мм/м. пог. і 2мм/м. пог.

Мінімальний показник береться з урахуванням того, що найменша швидкість пересування водного потоку дорівнює 1 м/с. За умови, що дрен повністю працездатний. 

Водовідведення, встановлене на присадибній ділянці за всіма правилами - це ключова необхідність для довготривалого обслуговування території. Якщо на ділянці не влаштований дренаж, може виникнути ризик затоплення підвалу та інші серйозні проблеми.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити