image
 |  4 18 Червня 2018 | 13:17

На Волині громадськість долучилася до розробки антикорупційної програми

Громадськість Волині долучилася до розробки регіональної антикорупційної програми на 2018 рік
Держава та суспільство – спільна діяльність у сфері запобігання та протидії корупції. Саме на таку тему у приміщенні обласної державної адміністрації 15 червня 2018 року відбувся круглий стіл за участю керівника апарату обласної державної адміністрації Богдана Гончарука, а також небайдужої громадськості.
Про це «ВолиньUA» стало відомо з сайту Волинською обласної державної адміністрації.


Відтак, передусім із вітальним словом до присутніх звернувся Богдан Олександрович. Він повідомив, що першочергове завдання для учасників заходу – обговорити проект Антикорупційної програми Волинської області на 2018 рік та висловити пропозиції, яким чином її можна поліпшити.
На запитання, чому обговорення зазначеного документу розпочинається лишень у середині червня, керівник апарату зауважив, що рішення про затвердження регіональних програм було прийняте Національним агентством з питань запобігання корупції ще в грудні 2017 року. Однак, в області очікували прийняття відповідного документу на національному рівні. Станом на сьогодні загальнодержавна антикорупційна програма не прийнята. Проте у травні 2018 року в області працювала комплексна перевірка з НАЗК, котра й рекомендувала волинянам затвердити власну, не очікуючи загальнодержавної.
Разом із тим, Богдан Гончарук наголосив:
– Обіцяю, що на 2019 рік нашу обласну програму ми затверджуватимемо ще в грудні 2018-го.

Слід зауважити, що розроблений в облдержадміністрації проект Антикорупційної програми на поточний рік є достатньо об’ємним за своїм вмістом. Тож, аби усі охочі мали можливість ознайомитися з текстом документу заздалегідь, його було розміщено у вільному доступі на офіційному веб-сайті органу влади.
– На сьогоднішній день жоден із нас, як і жоден державний орган не застрахований від людського фактору, котрий є основним чинником корупційних діянь. Тому наше завдання – затвердити програму, провести максимально ефективно заходи, котрі б працювали на запобігання, а також виявлення таких речей, як конфлікт інтересів і корупційні ризики. Тому дуже сподіваюся та надіюся на співпрацю із вами – представниками громадянського суспільства, – резюмував Богдан Олександрович.

Тарас Літковець, заступник декана історичного факультету Східноєвропейського Національного університету імені Лесі Українки та перший заступник голови Волинського обласного осередку Всеукраїнського товариства «Знання», своєю чергою зазначив:
– Упродовж останніх 15-20 років Україна займає «лідируючі» позиції у світі як за рівнем корупції, так і терпимості до цього явища серед широких верств населення. І це – найстрашніше. Прийняти програму, дуже добре виписавши усі нюанси й аспекти, та втілити її в життя, тобто здолати або, принаймні, зменшити корупцію – це зовсім різні речі. Проблема в тому, що всі попередні Уряди, 18 Прем’єр-міністрів і не тільки, як правило, тільки імітували боротьбу з корупцією. Очевидно, що конкретного результату цього немає. Разом із тим, іншою причиною масового процвітання корупції є терпимість українців до хабарництва. Адже від народження дитини, її оформлення до дитсадка та школи, вступу до ВУЗу, працевлаштування і до вирішення проблеми з почесним місцем поховання десь поблизу центральної алеї на кладовищі у Гаразджі – вирішується за допомогою корупційних дій. Тож, потрібно багато попрацювати, аби щось зрушити з місця.

По тому ж уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації Олександр Кондрацький коротко представив проект Антикорупційної програми Волині на 2018 рік і учасники круглого столу приступили до його обговорення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити