image
 |  16 11 Квітня 2023 | 15:47

Хотіли спалити: волинський священик відреставрував старовинні ризи

Волинський священик, котрий першим перейшов до ПЦУ, Віктор Мартиненко відреставрував старовинні ризи, які валялися на горіщі і які хотіли спалити.

Про це отець Віктор написав у фейсбуці.

Мої друзі знають, що я прихильник спрощення і осучаснення літургійних форм і традицій. Разом з тим - дуже люблю традиційну церковну естетику та старовину.

Сьогодні служив в ризах XIX ст. Благоговійне відчуття, коли предстоїш Престолу Божому і усвідомлюєш, що у тому облаченні до тебе служило багато поколінь священиків, - мабуть були серед них святі люди, сповідники чи новомученики.

Колись ці ризи, що вже багато років валялися на церковному горищі одного з волинських храмів, хотіли спалити, як ветхі та вже непридатні. Я випросив віддати їх мені.

Майстерні руки доброї християнки Ольги, відреставрували те облачення і дали йому нове життя.

До речі, був у тих ризах маленький секрет. В одному місці під галуном був зашитий папірець з написом: " Перешивав дяк в Іваничах 20/XI 1971 р. Лапчук Іван. Приносив церковний староста Карпусь Іван старик 80 років". Тобто попередня реставрація цієї ризи була 52 роки тому. Мене ще на світі не було)

До речі, Борисе Сергійовичу Борис Карпус - не Ваш родич той старик?

Пані Ольга продовжила історію цього облачення - на звороті написала дату реставрації та своє ім'я. І зашила те послання знову у ризи.

Дасть Бог, і після мене хтось служитиме у тих ризах і згадуватиме нас...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині відреставрують ікону XVІІІ століття, яку врятували від варварського знищення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити