image
 |  36 1 Жовтня 2019 | 12:44

Кава – продукт, який найбільше продається після нафти

Міжнародний день кави – свято поціновувачів напою у всьому світі. Вперше відзначається 1 жовтня 2015 року за погодженням з Міжнародною організацією з кави.

Французи п'ють каву тричі на день, італійці відкрили факультет його імені, а скандинави не можуть без нього жити.

Всім відома історія про те, як вперше придумали зварити каву: кози об'їли плоди з рослини і почали після цього бадьоро скакати. Після того, як була знайдена причина такої бадьорості, напій поширився світом і привніс в різні країни свої традиції. 

Кава – продукт, який найбільше продається після нафти. Щоденно в усьому світі випивається 2,25 мільярди горняток кави. 

В УКРАЇНІ. Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком - саме в цей період в Кам'янець-Подільському турки відкрили першу кав'ярню. Львів по-справжньому розпробував цей напій тільки в XVIII столітті. У місто кави потрапляв не тільки зі Сходу (наприклад, з Туреччини), але і з Відня, де галичанин Юрій Кульчицький 1683 року відкрив кав'ярню "Під синьою фляжкою". Його заклад дало поштовх популяризації кави в багатьох європейських країнах, хоча, звичайно, наступ кави вів давно і по всіх фронтах.

З Близького Сходу - В ЄВРОПУ

З'явившись в країнах Близького Сходу, кава завойовував любов усіх соціальних верств. Так, в 1555 році в Константинополі відкрилася перша кав'ярня. Тут же існувала і придворна посада - кофевар.

ІТАЛІЯ. Поступово напій "мігрував" в Європу. Сталося це в 1592 році. Саме тоді лікар з Італії Пропер д'Альпіно повернувся з Єгипту на батьківщину і зробив записи про кавовому дереві і його зернах. І вже через якихось 20 років у Венеції з'явилася перша європейська кав'ярня. А в наш час в Неаполі відкрили факультет кави, де навчають всім тонкощам створення напою.

ГРЕЦІЯ. Грецькі традиції кавування теж досить старі. Греки обожнюють кавову пінку: якщо на сватанні потенційному нареченому подали каву без пінки - весілля не буде. Грецький кави - сильно обсмажену, тонкого помелу і досить солодкий.

ФРАНЦІЯ. Французи в різний час доби воліють різний кави: на сніданок - каву з молоком, в обід - еспресо, а ввечері - з різноманітними лікерами.

Скандинавські країни. Скандинави займають друге після італійців місце за кількістю щодня уживаного кави. Вони постійно носять з собою термоси з цим напоєм. А в Копенгагені є так званий район Латте з величезною кількістю кав'ярень.

НАПІЙ НАТХНЕННЯ

Оскільки кава надає бадьорить, він став ще й предметом поклоніння з боку людей творчих. Йому, як прекрасну дівчину, присвячували картини і пісні, поеми та театральні твори. Так, в Парижі в 1703 році були видані кантати, які славили кави. Трохи пізніше поет Пікандр пише жартівливу новелу. У ній йдеться про те, що внаслідок заборони вживати каву починаються мор і смута, але вони відразу ж припиняються, як тільки заборону зняли. Йоганн Себастьян Бах написав одноактну оперету, також звану кантатою №211, про батька, який намагався відучити свою дочку від пристрасті до кави.

У число відомих кавоманів входили Оноре де Бальзак і Вольтер, Федір Шаляпін і Йосип Бродський, Наполеон Бонапарт і Карл Лінней, Петро І та Катерина ІІ, Сальвадор Далі і Віктор Гюго, Анна Ахматова і Жорж Санд.

Кава позитивно впливає на серцево-судинну систему організму. Люди, котрі випивають від 3 до 5 горняток кави щоденно, страждають від захворювань серця майже в 3 рази менше тих, хто обирає інший напій. У дослідженні спростовується розповсюджений міф про нормування кави.

Немає особливої різниці в тому, п’єте ви 1 горнятко в день чи 3, тому що така кількість не може негативно позначитись на серцево-судинній системі. Цей напій зменшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона, знижує загрозу ракових захворювань, не дає розвиватися хворобі суглобів, підвищує м’язову силу у літніх людей.

Вітаємо всіх кавоманів із цим святом. Бажаємо запашної кави та гарного настрою на увесь день.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити