image
 |  0 23 Листопада 2021 | 11:54

Кінець епохи бідності: м'ясо може подорожчати наполовину

З другого кварталу 2022-го (квітень, травень, червень) ціни на м'ясо можуть зрости щонайменше на 50%. Причому подорожчання зачепить усі види м'яса.

Як розповів керівник Асоціації м'ясної галузі Микола Бабенко в ефірі Agro.Fm, країні загрожує продовольча катастрофа. Проте ще в 2019-му в асоціації попереджали про ризики перевитрати кормів в українському свинарстві, а в 2020 році корми подорожчали на 50%.

"Тепер у 2021 році свинарі ризикують отримати збитки в 1-2 тис. грн на кожні 100 кг живої маси свиней", – сказав Бабенко. Водночас у Польщі через здешевлення свиней до 30 грн/кг збитки свинокомплексів становлять 500 грн на 100 кг живої маси. Все ж таки собівартість свиней за новими цінами на корми в Польщі зросла до 35 грн/кг.

В Україні вартість закупівлі свиней підприємствами м'ясної галузі становить 45 грн/кг. І українські свинарі також скаржаться на збитки.

Як пояснює Бабенко, доходи українців найнижчі в Європі, а витрати на продукти становлять аж до 60% доходів. Для порівняння, у країнах Євросоюзу ця цифра у 3-6 разів менша.

"Українці вже недоїдають – у 2-3 рази менше споживають м'яса та молока. Таке зростання цін на м'ясо – це продовольча катастрофа та загроза здоров'ю нації", – підсумував фахівець.

Що ще подорожчає?

Соняшникова олія

До кінця 2021 року ціни на олію можуть зрости, але не більше ніж на 10%. При цьому вже у листопаді вартість збільшилась до 63 грн за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська митниця допомогла облаштувати в інтернаті зону відпочинку (ФОТО)

За словами аналітика УКАБ Світлани Литвин, Україна виробляє значно більше соняшникової олії, ніж споживає, відповідно понад 90% виробленої олії йде на експорт. Тому ціни на олію в Україні сильно залежать від цін на світовому ринку, які також часто змінюються.

Сало

Ціни на сало в Україні побили всі рекорди, і воно тепер коштує дорожче за відбірну свинину. Фермери кажуть, що тримати свиней невигідно та важко, а самих господарств у країні не так і багато. Плюс до всього злетіли ціни на корми.

Шматки для тушкування наразі можна купити за 80 грн, обрізки сальні – за 20 грн, а найдорожче сало "генеральське" – 350 грн/кг. Але в майбутньому ціни будуть ще вищими.

Фахівці кажуть, що зниження ціни не буде. Крім того, дефіцит свинини може виникнути у всьому світі, а в Європі через зростання цін на корми вже скорочується поголів'я. Цікаво, що в нашій країні і корми, і робоча сила дешевші, але собівартість свинини вища.

Хліб

В Україні очікується подорожчання хліба на 20%. Однією з головних причин цього є подорожчання газу – через це пекарні опинилися на межі виживання.

Водночас самі пекарі попереджають: щоб залишитися на плаву, їм доведеться використати менш якісне борошно. А це відповідно призведе до зниження якості самого хліба.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити