image
 |  0 16 Січня 2019 | 15:51

Косметика може подорожчати: назвали причини

В Україні посилять вимоги до виробників та імпортерів косметичних засобів. Кабмін розробив проект постанови "Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію".

Основна мета нововведень - забезпечити споживачів більш якісною та безпечною косметикою, збільшити кількість вітчизняної продукції на європейському ринку. Водночас деяким виробникам доведеться змінити рецептуру косметики. Якщо документ приймуть, вони матимуть 1,5 роки, щоб виконати нові вимоги, - передає ubr.ua.

Зараз в Україні діють державні санітарні норми, засновані на європейській директиві 1976-го. Вони містять близько 412 заборонених у виробництві косметики речовин. У новому регламенті їхній перелік розширять до 1328 речовин.

Це пов'язано з тим, що виробники дешевої косметики часто використовують синтетичні, небезпечні добавки, які накопичуються в організмі. Крім алергії, вони можуть викликати інші серйозні захворювання.

Крім того, виробників змусять отримувати сертифікати безпеки, де будуть детально прописані складові продукту. Також додавати до косметичної упаковки інструкцію та попередженнями про побічні ефекти від використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за 5 років у Європі знизився продаж автомобілів

"Істотно зростуть витрати всіх виробників та імпортерів. Доведеться вносити зміни в маркування, готувати досьє для кожного косметичного продукту. Не факт, що малі підприємства знайдуть кошти на модернізацію та розвиток виробництва. Можливо, що на полицях магазинів стане ще менше товарів українського виробництва", - наголосила фахівець з роботи з приватними марками мережі роздрібної торгівлі косметичною продукцією Валентина Корнійченко.

За її словами, можуть виникнути труднощі для імпортерів через протиріччя між текстами регламенту і директив ЄС у сфері безпеки косметичної продукції. Є неточні визначення, відсутній портал для нотифікації продукції, затверджені альтернативні методи тестування косметичної продукції, штат і перелік фахівців для оцінки безпеки косметичної продукції, чек-листи для перевірок Держлікслужби косметичної продукції.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити