image
 |  290 11 Вересня 2024 | 10:58

Криза у воюючій країні, або як влада хоче підкласти українцям неприємний сюрприз у вигляді податків

Схоже, що третього вересня владі таки не вдалося підкласти своєму народові черговий неприємний сюрприз.

Йдеться про голосування у ВР по змінах до податкового законодавства щодо збільшення українцям податкового ярма. Тоді забракло лише два голоси. Передбачаю, якщо не буде активного громадського несприйняття, то до наступного розгляду влада ці два голоси все ж таки знайде.

А тепер давайте детально розглянемо й проаналізуємо, що там нам з вами хочуть навязати.

Останніми днями інтернет-спільнота активно обговорювала зміни до податкового законодавства (законопроект №11416.), який, за задумом КМУ, має принести серйозну прибавку до куцого бюджету воюючої країни до кінця року в обсязі 138.7 млрд. грн. Бо, як виявилось, сукупний дефіцит видатків на військові потреби становить в поточному році аж 500 млрд. грн.

 Схоже, законодавчий потенціал монобільшості давно вичерпався, а народжені ними законопроекти мають вигляд такої собі фінансової «чупакабри».

Отож. Що тільки не городили в початковому варіанті згаданого опусу: і підвищення акцизу на тютюн та пальне, і введення 5% податку на мобільний зв'язок у, і 5% акциз на воду (солодкі напої та мінеральну бутильовану), плюс 1% на купівлю авто і нерухомості, збільшення військового збору з фізичних осіб з 1.5% до 5%, для ФОПів першої і другої категорії – обов’язкові 800 грн. щомісячного військового збору, для ФОПів третьої категорії - 1% з обігу, і введення 50% на прибутки банків, і авансові платежі з АЗС…. і все це на фоні значного підвищення вартості електроенергії з 1.68 грн. до 4.32 за квт/г в умовах подекуди взагалі тривалої її - електроенергії - відсутності. Остаточний варіант, що виносився на голосування Верховної ради третього вересня, виявився дещо іншим, бо, мабуть, законотоворці з Кабміну та профільного комітету Ради, відчувши реакцію суспільства, зробили його, за словами голови комітету, знаного поборника російської церкви в Україні Данила Гетманцева, «більш м’яким». Та й сам пан Гетманцев заплутався в своїй риториці. Адже, з одного боку, ратує за посилення фіскального тиску на бізнес (це його фраза, що вже стала мемом, про «бізнес в Україні - це курка, з якої завжди можна відщипнути трохи пір’я»). А з іншого - філософствує про впорядкування роботи митниці й «детінізацію» економіки. Як на мене, підприємцям, які ще працюють в країні тотальної корупції, у реальному секторі економіки, зберегли виробництво, не перенесли його закордон, варто за життя ставити пам’ятники.

Наразі у воюючій країні всеохоплююча криза: сотні підприємств зруйновано, енергетична інфраструктура на межі колапсу, серйозніший дефіцит робочих рук… І якби не фінансова підтримка нашого бюджету західними партнерами протягом останніх трьох років, м’яко кажучи, нам було б дуже і дуже складно. Та чи відомо тому ж голові комітету, що в часи кризи гайки ніхто не закручує, інакше економічний механізм не функціонуватиме. Навпаки, податкове навантаження має послаблюватися, а податкова політика, правила ведення бізнесу - становитися прозорою й прогнозованою.

Наведу приклад Грузії за часи економічних реформ Кахи Бендукідзе. Зниження податків до 60% за умови, що їх платять усі, відсутність корупції, тотальна дерегуляція, радикальне скорочення держапарату призвело до триразового наповнення державного бюджету і відмови від допомоги з боку МВФ.

А щодо того, де взяти гроші, то рекомендую почати з себе. З діючої влади. Останній випадок, що у всіх на слуху: колишній голова Донецької ОВА п. Кириленко за час війни придбав 21 об’єкт нерухомості в Києві і Ужгороді на загальну суму 70 млн. грн, елітні автомобілі, годинники…Чим займався цей комерсант на своїй відповідальній посаді? Де фортифікації біля Покровська і Селідово? Відповідь напрошується сама собою. А скільки ще у нас таких голів? Чи взяти того ж таки депутата ВР Колю «котлету» Тищенка. Мішки готівки, ресторани, салони краси, елітні автівки. Чи колишньо голову Верховного суду Князєва з хабарем у 3 млн. доларів, чи то нашого сусіда, колишнього керівника Рівненського лізгоспу, депутата рівненської облради від «Сили і честі» Сухоловича (мільйон доларів дома готівкою, земельні ділянки, елітні авто). Продовжувати ще?

Адже складається парадоксальна ситуація: одні – пересічні українці - сумлінно сплачують податки і збори, донатять останні гривні на ЗСУ, а інші - носять мішки готівки, не знаючи вже, який ще об’єкт нерухомості їм придбати. І скільки мільярдів гривень ось так розкрадено, передано у вигляді хабарів, переведено в офшори, запаковано в мішки не знає ніхто.

До речі, з першого вересня набув чинності ЗУ №3878 щодо суттєвого збільшення акцизу на пальне, що, звісно, суттєво вдарить по цінах для населення країни, адже вартість пального - один з основних складових собівартості продукції і послуг. І це підвищення звісно боляче вдарить по тисячах українців-- власників генераторів, що взимку, в періоди відсутності електропостачання будуть виробляти струм для підприємств, магазинчиків та приватних будівель.

 Тому країні для виживання необхідне наведення елементарного ладу, коли буде викорінено корупцію, коли закони поважатимуть і виконуватимуть абсолютно усі, коли шануватиметься особистість й людська гідність. Тільки тоді зможемо інтегруватися до цивілізованого світу з членством у Європейському союзі та НАТО. І врешті-решт перемогти рашистську імперію.

Сергій Сівак, депутат Луцької районної ради від ВО «Свобода», заступник голови Луцької районної ради, майор медичної служби

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити