image
 |  4 22 Грудня 2017 | 11:53

КСУ визнав неконституційними норми закону про виключення кандидатів у депутати із списку

Конституційний суд України визнав неконституційним норми закону про вибори народних депутатів, які передбачають виключення кандидатів у депутати з виборчого списку партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі після встановлення результатів виборів.
Про це 22 грудня 2017 року повідомляє сайт «Радіо Свобода».
Як повідомляє прес-службі Конституційного суду, відповідне рішення ухвалене 21 грудня.
Конституційний суд дійшов висновку, що можливість виключення партією кандидатів у народні депутати з виборчого списку від партії після встановлення результатів виборів народних депутатів за рішенням її з’їзду…суперечить принципам народовладдя; правової визначеності та правомірних очікувань як складовим принципу верховенства права; свободи політичної діяльності; вільних виборів та вільного волевиявлення виборців; вільного депутатського мандата, – зазначили у прес-службі.

У КСУ наголошують, що ці норми закону порушують право громадян України вільно обирати і бути обраними, уможливлюють заперечення партією політичної волі виборців, втіленої у результатах голосування на виборах народних депутатів України, та суперечать засадам конституційного ладу України.
49 народних депутатів України звернулися до КСУ з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України норми закону про вибори народних депутатів, які передбачають виключення кандидатів у депутати з виборчого списку партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі після встановлення результатів виборів.
У лютому 2016 року Верховна Рада ухвалила цей закон (№3700). Документ передбачає, що перелік та черговість кандидатів у депутати у виборчому списку, визначені партією, не можуть бути змінені після подання документів реєстрації ЦВК до оголошення результатів виборів. Після оголошення результатів виборів кандидати в депутати можуть бути виключені із виборчого списку за рішенням з’їзду партії.
Крім того, передбачається, що дія цього закону поширюється на виборчі списки кандидатів у депутати від політичних партій, які були суб’єктами виборчого процесу на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.
Цей законопроект критикували, зокрема представники «Реанімаційного пакету реформ», і заявляли, що такі законодавчі ініціативи встановлюють «диктатуру партійних лідерів». Також Комітет виборців України закликав президента України Петра Порошенка ветувати цей закон, проте Порошенко підписав документ.
У березні 2016 року партійний з’їзд «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» ухвалив рішення про дострокове припинення депутатських повноважень Миколи Томенка і Єгора Фірсова, тоді з’їзд вирішив внести зміни у виборчий список партії, «виключивши з нього кандидатів, які не беруть участі у партійній діяльності».
Після цього голова Верховної Ради оголосив про припинення повноважень депутатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Єгора Фірсова та Миколи Томенка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити