image
 |  9 24 Липня 2018 | 06:49

Куба таки відмовилася будувати комунізм

Національна асамблея народної влади Куби 22 липня одноголосно схвалила проект нової конституції, яка вже не ставить за мету побудову комуністичного суспільства в країні. Натомість проект Основного закону пропонує «будівництво соціалізму».
Про це пише InfA із посиланням на агентство Deutsche Welle.
Як оголосив секретар Держради Куби Омеро Акоста, нова конституція Куби повинна відобразити політичні та економічні зміни, щоби зміцнити позиції однопартійної системи у країні в майбутньому. Так, проект передбачає лібералізацію економічного ладу, зокрема, визнання приватної власності. Це має, в свою чергу, забезпечити правове визнання малого бізнесу, який процвітає у зв’язку з останніми економічними реформами.
Хоча правлячою політичною силою залишається комуністична партія, проект конституції передбачає велику ступінь розмежування влади після майже 60-річного правління братів Кастро.
Згідно з документом, замість президента уряд очолить прем’єр-міністр. Крім того, президент більше не буде головою Державної ради і Ради міністрів. Замість цього Державну раду – вищий виконавчий орган Куби – очолюватиме голова парламенту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді невдовзі відкриють меморіал жертвам комунізму

Проект нового основного закону передбачає обмеження для президента за віком і часом перебування на посаді. Так, при першому вступі на посаду президент Куби має бути не старшим за 60 років. Крім того, він не може обиратися більше двох разів поспіль. Термін перебування на посаді президента – 5 років.
Також у новій конституції Куби хочуть дозволити одностатеві шлюби. У проекті документа йдеться, що «шлюб – це добровільний союз між двома людьми» без вказівки їх статі.
Нещодавно обраний президент Міґель Діас-Канель після голосування заявив, що конституційна реформа «посилить згуртованість кубинців навколо революції».
Правляча Компартія вже схвалила проект нової конституції, яка замінить Основний закон від 1976 року, ухвалений за часів покійного лідера кубинської революції Фіделя Кастро. З 13 серпня до 15 жовтня цей документ винесуть на всенародний референдум.
Нагадаємо, 19 квітня 2018 року парламент Куби обрав президентом країни віце-президента Міґеля Діаса-Канеля, який був єдиним кандидатом на посаду. Він став першим президентом Куби з часів революції 1959 року, який походить не з родини Кастро.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ті, хто вважає себе українцями, віддають управління державою в руки байдужих або її ворогів?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити