image
 |  2 15 Березня 2019 | 13:43

Лікарня у Ковелі продаватиме залишки плазми

Через приватизацію єдиного в країні підприємства, що переробляє кров, лікарі змушені утилізовувати плазму, однак у Ковелі її продаватимуть.   

Про це під час засідання виконкому Ковельської міськради розповів головний лікар МТМО Олег Самчук.

На засіданні прийнято рішення про надання дозволу Ковельському МТМО на продаж плазми, непридатної для використання з лікувальною ціллю, що обліковується на балансі закладу.

Як пояснив член виконкому, головний лікар МТМО Олег Самчук, Ковельське відділення переливання крові має заготовити в рік 1200 літрів крові. Для цього залучається 2650 донорів. У зв’язку з тим, що зараз медицина розвивається, стало менше використовуватись крові у лікувальних цілях. Для потреб закладу необхідно 600-700 літрів. Раніше залишок (500-600 літрів) передавався в обласну станцію переливання крові. За це заклад охорони здоров’я отримував необхідний препарат альбумін.

Останнім часом відбулось ряд змін у медичній сфері. Фармацевтичний завод “Біофарма” - єдине в країні підприємство, що переробляє кров, було приватизовано. Також Кабінет Міністрів прийняв рішення про те, що альбумін не є препаратом крові, а лікарським засобом, який має продаватись в аптеці.

Тепер жодна станція в Україні не приймає залишки плазми. І лікарні змушені їх утилізовувати.

Проте є інший варіант. Можна здавати цю сировину на завод і отримувати за неї кошти, або той же альбумін. Ковельське МТМО перше в Україні заключило договір із заводом «Біофарма» про постачання крові. На Волині й інші станції планують це зробити.

 Олег Самчук наголосив, що це важливе рішення і воно необхідне для МТМО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анонімка в дії: Кіндер попросив провести службову перевірку щодо себе головного лікаря

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити