image
 |  4 13 Липня 2020 | 12:16

Ліки проти коронавірусу можуть робити із грудного молока

Учені знайшли антитіла до коронавірусу в грудному молоці матерів, які перехворіли на Covid-19.

Відповідне дослідження провели вчені з Пекінського інституту біотехнології і фахівці Каліфорнійського університету Мерсед.

За словами експертів, в молоці матерів, які годують, містяться спеціалізовані антитіла, які можуть виживати в травному тракті після обробки їх шлунковим соком. Учені вважають, що саме ці антитіла захищають немовлят від коронавірусу.

У теорії грудне молоко могло б застосовуватися при лікуванні коронавірусу, проте є чинники, що перешкоджають цьому. Зокрема вартість такого засобу буде невиправдано високою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В офісі Зеленського – новий конфуз: Волинь назвали Луцькою областю

"Мінусом у використанні грудного молока є те, що це досить дорогі ліки, з огляду на необхідність попереднього ретельного обстеження донора на наявність або відсутність різноманітних захворювань. Більш правильним було б використання виділених з молока антитіл за допомогою імуносорбенту. Але таку ж операцію виділення можна зробити і з крові, що значно дешевше. Потенційних донорів крові значно більше, ніж годуючих матерів. Тому поки я не бачу великого сенсу розвивати цю тему", - розповів начальник науково-дослідної лабораторії комп'ютерного моделювання лікарських засобів Південно-Уральського державного університету Володимир Потьомкін.

На думку російського фахівця з коронавірусу, завідувача лабораторією екології мікроорганізмів ДВФУ Михайла Щелканова, в молоці можуть, навпаки, утримуватися віруси. Сам підхід щодо використання антитіл з грудного молока вчений назвав розумним. Однак він не є панацеєю.

"Його можна використовувати для закапування на слизові. Це нормальний підхід. Хоча при існуючому рівні біотехнологій такі антитіла можна створювати мільйонами, це вже не є проблемою. Але отримувати їх з молока, звичайно ж, простіше", - зазначив експерт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити