image
 |  0 20 Квітня 2021 | 11:32

«Луцькводоканал» купив засіб для очищення води за 2 мільйони у компанії, яка пов'язана з криміналом

Комунальне підприємство «Луцькводоканал» замовило гіпохлорит натрію, який використовують для очищення води, на майже два мільйони гривень у тендерного змовника ТОВ «Марілайф». Підприємство часто бере участь у закупівлях у парі з ТОВ «Екстрагруп». Ще рік тому «Сила правди» писала, що компанії найімовірніше разом готуються до тендерів: подають схожі довідки та документи та навіть роблять у них однакові помилки.

Про це стало відомо з системи публічних закупівель «Prozorro».

2 квітня КП «Луцькводоканал» підписало договір з ТОВ «Марілайф» про закупівлю гіпохлориту натрію на суму 1,833 млн грн, тобто по 10 182 гривні за тонну. Загалом планують придбати 180 тонн речовни, якою очищають питну воду. Поставити її мають до кінця грудня цього року. У тендері взяло участь п’ятеро учасників – ТОВ «Екстрагруп», ТОВ «Енвіротех-Інжинірінг», ТОВ «Капітал-Рост», АТ «Дніпроазот» та ТОВ «Марілайф».

Останнє стало переможцем, оскільки запропонувало найнижчу вартість – 1,833 млн грн. При цьому, найближчий конкурент компанії АТ «Дніпроазот» хотів продати гіпохлорит натрію за 1,846 млн грн.

Це не перший договір КП «Луцькводоканал» з ТОВ «Марілайф». У червні 2020 року «Сила правди» повідомляла про закупівлю 216 тонн гіпохлориту натрію у цієї ж компанії. Тоді замовник відхилив дві дешевші прозиції конкурентів та купив речовину за найвищою вартістю – понад 3,149 млн грн, тобто по 14 580 гривень за тонну. У тендері експерти побачили ознаки змови поміж двома учасниками – ТОВ «Марілайф» та ТОВ «Екстрагруп». Обоє часто беруть участь у закупівлях разом та вказують, що виробником гіпохлориту натрію є фірма з Молдови «ADEN-TRANSEXIM» S.R.L. Також журналісти помітили у документах спільні ознаки їх підготовки та однакові помилки.

За інформацією системи «Clarity Project», «Марілайф» та «Екстрагруп» зустрічались у закупівлях 69 разів. ТОВ «Марілайф» підписало з КП «Луцькводоканал» уже третю угоду. Загалом їх сума складає 5,882 млн грн.

ТОВ «Марілайф» підписало три договори з КП «Луцькводоканал» на 5,882 млн грн. Дані з «Prozorro»

Також проти переможця торгів відкрито два кримінальні провадження. Зокрема, згідно з інормацією з ухвали Соснівського районного суду міста Черкаси, у одній зі справ правоохоронці підозрюють КП «Уманьводоканал» у несплаті ЄСВ. У ній також фігурує і ТОВ «Марілайф». Правоохоронці підозрюють, що фірма продавала гіпохлорит натрію комунальному підприємству за заниженими цінами.

Також, за інформацією з ухвали Октябрського районного суду міста Полтави, службових осіб ТОВ «Гіпохлорсервіс», ТОВ «Компанія «Хлортехвод», ТОВ «Дезсистема», ТОВ «Марілайф» та ТОВ «Екстрагруп» підозрюють у змові та привласненні коштів спільно з посадовцями КП «Кременчукводоканал» та КП ПОР «Полтававодоканал». Правоохоронці зазначають, що у 2017-2019 роках вони привласнили гроші комунальних підприємств під час закупівель за штучно завищеними цінами на гіпохлорит натрію марки «А» та «В» та рідкого хлору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнили очільника управління Держгеокадастру Волині

Окрім того, фірми підозрюють у крадіжках контейнерів, які належать ТОВ «Аульська хлоропереливна станція». Під час обшуків у ТОВ «Марілайф» та ТОВ «Компанія «Хлортехвод» правоохоронці помітили, що балони та контейнери з рідким хлором на підприємствах зберігаються з порушеннями правил безпеки. ТОВ «АХПС» звернуло увагу слідства на те, що «Марілайф» та інші фірми не є виробниками рідкого хлору і на виконання вимог тендерної документації замовників, надають контракти, сертифікати якості, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи, одного і того ж постачальника рідкого хлору в контейнерах/балонах – фірми «ADEN-TRANSEXIM» S.R.L. із Молдови.

За підтвердженням цієї інформації ТОВ «АХПС» зверталось до Торгово-промислової палати Республіки Молдова, а 2-го січня 2020 року отримало відповідь, в якій вказано, що фірма «ADEN-TRANSEXIM» S.R.L. Молдова не є заводом-виробником рідкого хлору та не має ліцензії на виробництво особливо небезпечних хімічних речовин.

Згідно з інформацією аналітичної системи «YouControl», ТОВ «Марілайф» зареєстроване у місті Кременчук, що на Полтавщині у листопаді 2018 року. Керівницею та засновницею підприємства є Марина Гнойова. Видання «Наші гроші» повідомляло, що ТОВ «Марілайф» пов’язана з ТОВ «Компанія «Хлортехвод», яку оштрафував Антимонопольний комітет за змову на тендері чернівецького водоканалу та заборонив брати участь у закупівлях.

ТОВ «Естрагруп» зареєстроване у Києві також у листопаді 2018 року. Його керівницею та засновницею є Анна Кармазіна.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити