image
 |  13 8 Травня 2023 | 10:53

Михаїл з нагоди празника очолив літургію у луцькому храмі (ФОТО)

У день ушанування великомученика Юрія Переможця митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в однойменному храмі у Луцьку (вул. Стрілецька, 6) з нагоди празника.

Про це інформує Волинська єпархія Православної Церкви України, - пише ВолиньUA.

У богослужінні зокрема взяли участь: канцлер єпархії і настоятель цієї парафії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, інше духовенство.

Владика освятив прапори – державний, нашої єпархії та прикордонного загону. Їх урочисто підняли під виконання Державного Гімну.

Цей Божий дім збудовано 1898 р. для потреб військових. Як полкова церква, проіснував до 1920 року, деякий час використовувався римо-католиками. За радянських часів тут був військовий клуб і музей бойової слави. І лише з 1991 р. під час відродження української державності та церкви тут залунала молитва рідною мовою.

У травні 1992 р. в церкві відновили богослужіння. Деякий час у ній звершував відправи єпископ Луцький та Волинський УАПЦ Миколай (Грох).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірні світлини весняного Луцька

Спочатку тут не було ні вівтаря, ні іконостаса, ні розписів. У 1998 р. провели реконструкцію дзвіниці, встановили нові куполи, а в храмі поставлено новий престіл. Іконостас встановили в 1999 р. Внутрішній розпис виконано луцькими художниками Шолудьками (батько й син) в 2005 р. І тоді ще єпископ Михаїл на свято Юрія Переможця звершив чин освячення храму.

За свою історію церкві кілька разів змінювали назву. Спочатку її було освячено на честь Покрови Божої Матері. Коли ж 1991 р. постало питання відновлення Господнього дому, парафіяни запропонували назвати іменем благовірного князя Олександра Невського, бажаючи зберегти традицію військового храму. 1997 р. перейменували на честь великомученика Юрія Переможця.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити