image
 |  180 16 Травня 2024 | 15:17

Мобілізація з 25 років може додати до ЗСУ приблизно 100 тисяч молодих бійців

Мобілізація з 25 років може додати до Збройних сил України приблизно 100 тисяч молодих військовослужбовців.

Про це свідчить стаття "Української правди" "Старим тут місце. Як ЗСУ стали армією 40+ і чи вплине зниження мобілізаційного віку на боєздатність".

Закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років чекав на підпис президента Володимира Зеленського майже рік з моменту його ухвалення Верховною Радою.

За словами джерел УП, які брали участь у засіданнях Ставки, колишній головнокомандувач Валерій Залужний кілька разів нагадував главі держави про цей документ. Проте Зеленський вагався. Зокрема, через нелюбов до непопулярних політичних рішень і фінансовий аспект мобілізації нових військовослужбовців.

На пресконференції наприкінці минулого року президент заявив, що військові запропонували додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей, серед яких мали би бути й чоловіки віком від 25 років. Фінансування з держбюджету мобілізації такої кількості людей він оцінив приблизно в 500 мільярдів гривень.

Але зрештою через виснаження Сил оборони та безповоротні втрати на фронті Зеленський все-таки підписав закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія заробляє мільярди, продаючи нафту в ЄС через Туреччину

Чи вдасться суттєво омолодити військо завдяки мобілізації 25–26-річних – питання дискусійне. Особливо з огляду на демографічну ситуацію в Україні.

За словами заступника директора Інституту демографії та проблем якості життя НАН Олександра Гладуна, в 1998–1999 роках в Україні народилося 416 349 хлопчиків. Зараз їм якраз має бути 25–26 років. Звісно, не всі з них потраплять до ЗСУ – хтось через стан здоров'я, хтось опинився за кордоном або на окупованих Росією територіях.

Водночас співрозмовники УП у Генеральному штабі ЗСУ прогнозують, що рішення про мобілізацію із 25 років може додати до українського війська приблизно 100 тисяч молодих бійців.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити