image
 |  7 3 Травня 2022 | 12:23

Можливо, нам ще вдасться забрати в Московії свою Кубань, Білгород та інші етнічні українські території

Два сини свободівця Валерія Чернякова – офіцери. А сам батько – у Теробороні.

Валерій Черняков – депутат Ковельської міської ради, голова Полтавської обласної організації ВО «Свобода», але зараз перебуває в рідному Ковелі на Волині. Саме в цьому місті свободівця застала війна, а в Тероборону, як відомо, можна потрапити лише за місцем прописки. Тому залишився на малій ба́тьківщині. Записався в громадське територіальне формування Тероборони при ОТГ – у вільний від роботи час разом з іншими бійцями охороняє певні важливі об’єкти.

Розповідає про полтавських свободівців, з якими повсякчас тримає зв’язок. Каже, що практично всі в Теробороні. В Полтаві, як і в Ковелі, – наразі спокійно, щоправда, не всюди: свободівці з Котельви встигли по лісах поганяти орків. Одному свободівцю – Олексанедрові Сивашу з Гадяча - навіть вручили орден за мужність.

До Білорусі з Волині рукою подати, тож про можливий напад із півночі говорить таке: «Білоруси, можливо, не хочуть воювати, але якщо буде команда, то куди ж армія дінеться? Підуть. А якщо вони підуть, то після перших сотень мертвих білорусів – дуже швидко знесуть свого бацька. Бацька це розуміє, тому, здається, не дуже то й хоче лізти в цю війну, бо ж поки має шанс вічно сидіти на цій посаді. Тому Лукашенко, схоже, маневрує: і хоче, і не хоче воювати. Самі білоруси не войовничі, тим паче ця сторона, поближче до кордону з Україною: Мінськ, Брест (наше Берестя колишнє). В населених пунктах Білорусі, побіля траси з Бреста на Мінськ, праворуч від України, у селах говорять по-українськи, співають українські пісні на весіллях, дотримуються українських весільних традицій. Багато людей тут пов’язані сімейними вузами з українцями, тому дуже важко їм з цього погляду буде з нами воювати. Плюс на нашу користь географічні особливості: в нас ліси, болота, непрохідні дороги. Це не степи, як на сході України».

Валерій Черняков каже, що в Ковелі – до 5 тисяч лише офіційно зареєстрованих біженців. Живуть по квартирах, по гуртожитках. Більшість тут транзитом, приїжджають і їдуть далі.

Як би та війна мала закінчитися? «Ми маємо не лише розбити Росію, а зробити все для того, щоб вона розвалилася на клаптики, які зараз малюють на мапах. Можливо, нам вдасться забрати свою Кубань, Білгород та інші етнічні українські території».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити