image
 |  0 6 Березня 2018 | 08:18

На посаду глави уряду Каталонії висунули арештованого Жорді Санчеса

Спікер каталонського парламенту Роже Торрент висунув на посаду голови уряду Каталонії Жорді Санчеса, який перебуває під арештом в іспанській в'язниці.
Про це 06 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Deutsche Welle».
Колишній лідер каталонських сепаратистів Жорді Санчес, який понад чотири місяці перебуває під арештом, висунутий кандидатом на посаду очільника адміністрації Каталонії. Його кандидатуру в понеділок, 5 березня, запропонував голова каталонського парламенту Роже Торрент, повідомляє інформагенція dpa.
Екс-лідер партії «Каталонська національна асамблея» Жорді Санчес перебуває за ґратами через обвинувачення в сепаратизмі. Раніше в іспанському уряді заявляли, що Санчес не може очолити регіон, оскільки перебуває у в’язниці за звинуваченням у заколоті, організації повстання та розтраті державних коштів. Висунення Санчеса на посаду глави уряду Каталонії може ще більше загострити кризу в регіоні, зауважує інформагенція dpa.
1 березня екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон, який зараз перебуває у Брюсселі, відмовився від посади голови уряду. Замість себе він запропонував кандидатуру Санчеса, який на виборах до парламенту регіону був другим номером у списку партії Пучдемона «Разом за Каталонію». Оскільки в Іспанії Санчесу висунули обвинувачення, до розгляду справи по суті він перебуває у в'язниці в Мадриді.
Політична криза в Каталонії почалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся референдум про незалежність від Іспанії. Понад 90 відсотків осіб, які взяли в ньому участь, підтримали незалежність регіону. Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним та розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як парламент регіону ухвалив декларацію про незалежність. Центральний уряд запровадив пряме управління регіоном та призначив вибори.
У грудні 2017 року в Каталонії відбулися позачергові вибори до регіонального парламенту. Їх виграли прихильники незалежності регіону. Три партії, які виступають за самостійність Каталонії, сумарно здобули більш ніж половину зі 135 депутатських крісел у новому парламенті.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити