image
 |  2 19 Квітня 2019 | 12:59

На Росію зараз орієнтовані 15-20% населення

Нинішні вибори свідчать про те, що Україна вже не поділена навпіл, як раніше.

Про це в ефірі програми «Україна розумна» на Громадському заявила Ірина Бекешкіна — українська соціолог, директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«На всіх попередніх виборах (до 2014 року — ред.) Україна ділилася чітко на дві частини: з одного боку був кандидат від заходу, з іншого — кандидат від сходу. Україна була поділена. А зараз такого немає», — вважає Бекешкіна.

«По-перше, через феномен Зеленського, який присутній всюди. Але подивімось: Порошенко має непогану підтримку і в східному регіоні. Там регіонально 12%. Раніше і близько такого не було. Тимошенко теж мала підтримку і в східному регіоні, і на півдні». — зазначила вона

На думку дослідниці, українців менше розділяють зовнішньополітичні вектори.

«Після агресії Росії та анексії Криму східний вектор просто рухнув. На Росію зараз орієнтовані 15-20%. На сході й півдні зараз переважає підтримка нейтрального статусу. Тема ЄС вже не ділить країну навпіл», — говорить вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче ввести 5% податок на заробітчан

Чинником, що досі розділяє, є тема НАТО, додала Бекешкіна. Але підтримка НАТО в країні зростає.

«Зараз по всій країні підтримка членства в НАТО — 48%. Проти — 35%. Але подивімося, де найгірше ставляться до НАТО — це Луганська, Донецька області, підконтрольні Україні. У 2013 році в Донецькій і Луганській областях членство в НАТО підтримували 0,3%. Тобто одна людина на 283 опитаних. Зараз там 20%. Раніше по всій країні стільки не було», — сказала соціолог.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити