image
 |  0 20 Березня 2021 | 09:36

На Волині, аби отримати компенсацію літнім людям, потрібно вистояти черги на «Укрпошті»?

Чому, щоб отримати компенсацію за ліки, придбані по «чорнобильських» рецептах, потрібно звертатися на пошту? Днями такі запитання редакція газети «Полісся» почала отримувати від читачів. Зокрема, жителька Каменя-Каширського Євгенія Смолярчук зауважила, що раніше не було такої потреби. Листоноші приносили кошти додому і йти до поштового відділення, вистоювати в черзі не доводилося. А тепер зміни у процедурі виплат додають клопотів людям, серед яких багато важкохворих, літніх, немічних…

Звичайно, зрозуміти невдоволення нашої читачки можна. Але, як виявляється, не все так складно у даному випадку, як може видатися.

Начальник Камінь-Каширського відділення «Укрпошти» Сергій Остапук пояснив, що дійсно тепер листоноші одразу не приносять кошти адресатам, а лише повідомлення про те, що вони можуть їх отримати як грошовий переказ – вже так класифікують відшкодування за рецептами.

— Справа в тому, що компенсація за ліки, придбані по «чорнобильських» рецептах, не вважається соціальною допомогою. Вона не виплачується через управління соціального захисту РДА. Ці відшкодування ідуть через ОТГ, тобто міську чи сільську ради. Останні уклали угоди із Волинською дирекцією «Укрпошти» про здійснення таких виплат. На рахунок дирекції перераховуються кошти, місцеві ради подають список отримувачів, ми формуємо грошові перекази і наші працівники забезпечують виконання умов договору, — розповідає Сергій Омелянович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині - новий керівник відділу ДБР

За його словами, отримавши повідомлення про надходження грошового переказу, люди мають визначитися. Якщо бажають, щоб гроші принесли додому, телефонують за вказаними у повідомленнях номерами телефонів і кажуть про це.

До речі, раніше, коли відшкодування по рецептах відбувалося через управління соціального захисту, за послугу доставки коштів людям додому доплачували із суми, виділеної на компенсації. Так минулого року управління соцзахисту перерахувало за це майже 70 тисяч гривень. Тепер місцеві ради платять «Укрпошті» за тарифом на грошові перекази, і доставка додому уже входить у тариф. Тож, якщо немає можливості чи бажання іти на пошту по гроші, можна просто зателефонувати і повідомити, щоб їх принесли.

— Є лише одна формальність: якщо переказ складає більше 5 тисяч гривень, ми повинні ідентифікувати клієнта, долучивши до переказу копію його паспорта. Це відбувається відповідно до порядку, встановленого Національним банком, — додає Сергій Остапук.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити