image
 |  11 27 Червня 2018 | 14:50

На Волині реєструють екзотичну хворобу, через яку проводять хірургічні операції

На Волині за період з 2010 по  2017 роки зареєстровано 13 випадків захворювань людей  на дирофіляріоз.
Про це «ВолиньUA» розповіли у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».
На Волині реєструватися випадки дирофіляріозу почали з 2010 року. Захворюваність носить спорадичний характер. Так, за період з 2010 по  2017 роки зареєстровано 13 випадків захворювань людей  на дирофіляріоз. Хворі дирофіляріозом виявлялись майже щорічно, крім 2015 року: у 2010 році — у Луцькому  районі (1 випадок); 2011р. — м. Луцьк (2); 2012р.- Луцькому (2), Любешівському, Ковельському, Ратнівському; 2013р. – В.Волинському; 2014р. – м. Луцьку; 2016р. – К.Каширському; 2017р. – у м. Ковелі та Ківерцівському районі.
У 2017 році в області зареєстровано 2 випадки дирофіляріозу  у Ковельському та Ківерцівському районах. Хворих прооперовано, а видалені гельмінти доставлені в паразитологічну лабораторію  ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» для  морфологічного дослідження та підтвердження діагнозу.
За даними МОЗ України, дирофіляріоз у 2017 році реєструвався на 19 адміністративних територіях.  За останні 10 років в державі виявлено понад 1,5 тис. хворих. Найбільше у м. Києві (140 випадків), а також Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині за тиждень на кір захворіло 47 мешканців, ситуація стабілізувалася
Головним чинником, який впливає на виникнення і розповсюдження захворювання є зміна екологічних умов (потепління клімату) та збільшення чисельності комарів, які є активними переносниками збудника.
Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове, гельмінтозне захворювання. Зараження людини відбувається тільки через укуси кровососних комах (в основному комарів), заражених личинками дирофілярій. Джерелом зараження комарів зазвичай є інфіковані бродячі та домашні тварини (собаки і коти), рідше дикі тварини.
Клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита в організмі і становлять від одного місяця до кількох років. Для хвороби характерне утворення підшкірного вузла, який може не турбувати хворого, або супроводжуватись: больовим синдромом, свербежем, відчуттям повзання або переміщення під шкірою, припухлістю на шкірі тощо.
Найчастіше такі утворення розміщені в області голови та шиї, рідше – тулуба, рук, ніг. Майже 50% всіх зареєстрованих випадків припадає на дирофіляріоз органів зору. Особливістю даного паразита (дирофілярії) є здатність до міграції: за  дві доби збудник може мігрувати під шкірою на відстань до 30 см.
Загальне самопочуття хворих, у більшості випадків, задовільне. Тому люди, зазвичай, зволікають зі зверненням до лікарів.
Лікування дирофіляріозу завжди хірургічне – повне видалення паразита. Іноді рекомендується прийом певних протигельмінтозних препаратів.
Важливо врахувати, що збільшення числа бродячих тварин (особливо собак), масова їх міграція в природі і населених пунктах, процес потепління клімату сприяють зростанню передачі дирофіляріозу від диких м’ясоїдних до домашніх тварин і людей.
З метою профілактики зараження людей і тварин дирофіляріями необхідно:

  • проводити своєчасне лікування тварин, як джерела хвороби ;

  • здійснювати дезинсекційні заходи боротьби з переносником — комарами;

  • вчасно проводити лікування та диспансерний нагляд (до 3 місяців). Актуальним є питання профілактики дирофіляріозу у людей і тварин.          Для профілактики дірофіляріозу, епідеміологи радять: обов’язкове носіння нашийників для собак і котів, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудників багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.


А при прогулянках в лісопаркових зонах під час  весняно-літнього сезону (у  період пікового виплоду комарів), обов’язково  захищати себе і своїх домашніх улюбленців від комарів за допомогою  репелентів – препаратів, що відлякують комарів і мошкару. Рекомендуємо також носіння одягу з довгими рукавами (щоб максимально закрити тіло), встановлення  протимоскітних сіток на вікна та двері.
Звернення за медичною допомогою у перші дні появи згаданих вище симптомів – сприяє швидкому одужанню хворого.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де не можна купатись у Волинській області? – МОЗ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити