image
 |  2 25 Лютого 2020 | 12:44

На Волині створять ботанічний та гідрологічний заказники

У Волинській області пропонується створити два нові природоохоронні заказники.

Про це йде мова у переліку об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, які оголошуються заказниками на території Волинської області.

Ботанічний заказник «Фітеума» розташований у селі Трубки Павлівської сільської ради Іваничівського району. Це - ділянка місця зростання нехарактерного для лучно-болотної рослинності рідкісного на рівнині карпатського виду – фітеума куляста (Phyteuma orbiculare L.). Цей західноєвропейсько-середземноморський неморально-монтанний багаторічник знаходиться в Україні на східній межі ареалу. На території Волинської області зареєстрований лише вдруге – один гербарний аркуш зберігається в фондах Волинського краєзнавчого музею (LUM), зібраний польським природодослідником С. Мацком в околицях с. Жабка Ківерцівського району в минулому столітті.

Гідрологічний заказник «Перемильський» створюється на території сіл Новостав-Липа-Гумнище-Перемиль Горохівського району Волинської області. Він розташований у заплаві річки Стир, основу якої складають осокові болота з ділянками очерету, рогозу, які місцями переходять у заболочені луки з куртинами чагарників. На території проектованого заказника наявні рідкісні оселища, включені до Резолюції 4 Бернської конвенції, які Україна охороняє, виконуючи зобов’язання при підписанні зазначеної конвенції та Угоди про асоціацію України та ЄС, що передбачає заходи з охорони територій, віднесених до Смарагдової мережі Європи.

Читайте також: Команду Саганюка підозрюють у корупційній схемі при заміні штучного покриття на стадіоні «Олімп»

Після створення заказників Управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації у встановленому законом порядку передає під охорону з оформленням охоронного зобов’язання землевласникам та постійним землекористувачам новоутворені території та об’єкти природно-заповідного фонду.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити