image
 |  4 4 Жовтня 2023 | 16:16

На Заході вичерпуються запаси зброї, яку можна віддати Україні

Декілька західних посадовців публічно заговорили про те, що у країн НАТО завершуються запаси зброї та боєприпасів, які вони можуть віддавати Україні без ризиків для себе, і слід якнайшвидше нарощувати виробництво.

Про це пише "Європейська правда".

Очільник Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер під час дискусії на Варшавському безпековому форумі зазначив, що у запасах зброї "вже проглядається дно".

"Ми віддаємо Україні системи озброєння та боєприпаси – і це чудово, але віддаємо ми не з повних складів. Ми почали віддавати їх зі складів, заповнених на половину чи менше, і ці запаси зараз завершуються", – сказав Бауер.

Міністр Збройних сил у Міністерстві оборони Великої Британії Джеймс Гіппі на цій же панелі наголосив, що хоча проблема із запасами є, допомога Україні має продовжуватися "сьогодні, завтра, післязавтра і так день за днем", а для цього західні держави мають наростити виробництво боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія ремонтує танки 1945-го року. Військовими рейками там і не пахне, - Данілов

Експерт Atlantic Council Томас Варрік минулого тижня зауважив, що через довше очікування необхідної зброї Україна відкладала початок контрнаступу, що дало російським військам час краще закріпитися і ускладнило контрнаступ, коли він почався. "Українські сили довели, що добре вміють адаптуватися, але їм потрібно достатньо боєприпасів і зброї", – зазначив Варрік.

"(Наша) неспроможність забезпечити вчасну закупівлю і поставки може зірвати важливі українські операції з повернення своєї території чи оборони у разі майбутніх російських наступів… Без додаткового фінансування зараз нам доведеться відкладати чи згортати допомогу за поточними потребами України, які є життєво важливими і невідкладними вже зараз – як ракети для ППО і боєприпаси", – зауважив у листі до лідерів Конгресу представник Пентагону Майкл Маккорд минулої п’ятниці.

З неофіційного спілкування з представниками Пентагону у липні CNN дізналися, що ЗСУ за добу вистрілюють 2-3 тисячі артилерійських боєприпасів. На той момент США передали їх вже понад 2 млн. За чутками, саме через швидке вичерпання запасів снарядів до 155-мм гаубиць США врешті погодилися надати кластерні боєприпаси. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити