image
 |  7 20 Червня 2018 | 11:45

Навчання у Польщі: лише 7% українських студентів планують повернутися до України

Кожен третій український студент після закінчення навчання у Польщі планує перебратися до однієї з країн Західної Європи.
Про це повідомляє «Польське радіо».
Українські студенти все частіше обирають навчання у Польщі, але не завжди мають намір залишитися у цій країні після одержання польського диплому. Такий висновок можна зробити з дослідження Інституту суспільних відносин (ISP), проведеного серед українських студентів у Польщі.
Інститут вирішив з’ясувати, чому українці обирають навчання саме у Польщі і якими є їхні плани щодо майбутньої професії. Подібне дослідження проводилося також у інших країнах Вишеградської четвірки.
Авторка дослідження у Польщі Мариля Косс-Ґоришевська з Інституту суспільних відносин зазначила, що кожен третій українець після закінчення навчання у Польщі хоче поїхати далі на захід ЄС. Повернення в Україну обмірковує тільки 7% респондентів. Понад 30% після завершення навчання планує перебратися в одну з країн Західної Європи.
З дослідження випливає, що українці обирають навчання у Польщі у зв’язку із незадовільними умовами життя в Україні та бажанням отримати диплом в одній з країн ЄС.
Опитані визнали, що на їхнє рішення мали вплив не якість навчання, а менші витрати на життя, порівняно з іншими країнами Євросоюзу, а також добре співвідношення стипендії та можливість безкоштовного здобуття вищої освіти.
Директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний наголосив, що українські студенти добре інтегруються у Польщі, але з країн Вишеградської групи найкраще вони це роблять у Чехії. На думку експерта, причиною може бути те, що студенти більше не можуть покладатися на подібність польської та української мов, і самі повинні навчитися спілкуватися чеською мовою, що допомагає в інтеграції.
Опитані українці найчастіше навчаються на гуманітарних спеціальностях, вони обирають соціальні науки, а також правознавство та менеджмент. Набагато рідше українські студенти вивчають природничі та точні науки.
Нагадаємо, у Польщі стартував проект «EdWork», що допоможе студентам з України, Білорусі, Молдови та Росії знайти легальну роботу у країні. Проект передбачає пошук тимчасового заробітку, а також постійної праці як для іноземних студентів, котрі навчаються в Польщі, так і для студентів іноземних закладів вищої освіти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити