image
 |  2 12 Листопада 2022 | 09:54

Неймовірна зустріч: Волинянка сфотографувала яструба (ФОТО)

Працівниці національного парку вдалося сфотографувати біля оселі хижого птаха.

Уранці 8 листопада працівниця НПП «Прип'ять-Стохід» Віта Домашич побачила та зуміла сфотографувати яструба – пише вона у facebook.

Хижий птах сидів навпроти вікна, і вона спочатку подумала, що то велетенський голуб з дивним оперенням. Але коли він повернув дзьоба, зрозуміла, що це не голуб, а яструб малий.

Довідково: яструб малий (Accipiter nisus) – невеликий птах приблизно такого ж розміру, як голуб. Дуже схожий на яструба великого (Accipiter gentilis), але значно менший. Хвіст довгий, вузький в основі та прямо обрізаний на кінці, з 3-4 смугами. На тімені білувата пляма, більш яскрава у молодих яструбів. Брови білі. Очі яскраво-жовті. Лапи жовті. Самець зверху сірий або сизий з білими плямами на шиї, знизу білуватий з бурим або рудим поперечним малюнком. Щоки руді.Самка більша за самця, бура зверху і білувата з темно-бурим поперечним малюнком знизу.

Яструб малий - лісовий вид. Улюбленими біотопами є розріджені темнохвойні, темнохвойно-дрібнолистяні і темнохвойно-широколистяні ліси, молоді сосняки або старі бори та діброви. Заселяє й інші типи лісу, але з меншою густиною.

Яструби, які живуть поблизу населених пунктів, найчастіше полюють на горобців (до 15—20% харчового спектра влітку та понад 30% — узимку).

Вид фоновий для національного природного парку, часто залітний у населені пункти Любешівщини.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити