image
 |  7 15 Лютого 2022 | 09:28

Облігації внутрішньої державної позики: для чого фізичній особі купувати цінні папери

ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) — вигідна альтернатива банківському депозиту, котра дозволяє диверсифікувати заощадження та отримати додатковий дохід. У порівнянні з банківськими вкладами прибуток від таких облігацій вищий. Вкладатися в них рекомендує багато економістів і фінансових експертів, вважаючи цей інструмент надійним джерелом пасивного доходу. 

ОВДП: що це 

Облігації внутрішньої державної позики — це цінні папери, котрі емітує Міністерство фінансів України. Їх продаж здійснюється на внутрішньому фондовому ринку з метою отримання додаткового джерела фінансування державного бюджету. Такі облігації існують лише в електронному вигляді, а їх обліком займається Національний банк України. За терміном емісії виділяють наступні види ОВДП: 

  • короткострокові — до 12 місяців; 
  • середньострокові — 1–5 років; 
  • довгострокові — понад 5 років. 

Ці терміни вказують на часові рамки повернення вкладів. Протягом них інвестор отримує відсоток, під який вкладав гроші. Частота виплат залежить від умов установи, в якій купують облігації. 

Як вигідно купити ОВДП 

Фізична особа може придбати державні облігації у ліцензованого торговця, наприклад у брокера чи в банку. Спеціалісти фінансового ринку відмічають вигідні сторони покупки в брокерській компанії. Так, облігації внутрішньої державної позики на сайті https://ffin.ua/service/prodadg-derdgavnykh-obligatsiy можна купити на привабливих умовах: 

  1. Безкоштовне відкриття рахунку. 
  2. Проведення відсоткових виплат кожен місяць. 
  3. Відсутність комісій — сплачується тільки вартість облігацій. 
  4. Можливість повернення — брокер надає послугу зворотного викупу. При умові, що держоблігації були у власності інвестора понад 6 місяців, може бути збережений нарахований дохід. 
  5. Безкоштовний облік цінних паперів. 

З допомогою Freedom Finance Ukraine можна поштучно купувати державні облігації у гривні, доларах США. Мінімальна сума вкладу — 11500 грн, тому такий фінансовий інструмент доступний майже для кожного. У більшості компаній та банківських установ мінімальний розмір інвестицій в облігації складає від 1 млн грн.  

Чому варто інвестувати в ОВДП 

Серед переваг державних цінних паперів варто виділити: 

  • Надійність. Держава зобов'язується не тільки виплатити відсотки за вкладом, але й 100 % повернути його. 
  • Високу прибутковість. Freedom Finance Ukraine пропонує 8,5 % річних для держоблігацій у гривні та 3 % річних для ОВДП у доларах США. Депозитні ставки частіше нижчі. 
  • Відсутність податку та військового збору. Всі проценти, котрі заробить інвестор, залишаться у нього. Так, для прикладу, на дохід від депозиту нараховується 18 % податку та 1,5 % військового збору. 
  • Хорошу ліквідність. ОВДП можна легко продати на вторинному ринку, не чекаючи терміну їх погашення. 
  • Тривалий термін інвестицій. В держоблігації можна інвестувати на період до 7 років, зафіксувавши прибутковість. Це особливо вигідно в умовах, коли банки знижують ставки за депозитами. 

Щоб стати власником ОВДП, потрібно зв'язатися з інвестиційним експертом, відкрити рахунок в цінних паперах. Далі підписується договір купівлі-продажу, щоби брокер міг купити для інвестора державні облігації. Після цього необхідно поповнити рахунок на суму, котра буде достатньою для покупки запланованої кількості ОВДП.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити