image
 |  283 2 Липня 2024 | 08:23

Обстежили історичні пам'ятки у трьох селах Луцької міської громади

Відділ охорони культурної спадщини Луцької міської територіальної громади обстежив історичні об'єкти у трьох селах.

Про це пише ВолиньUA.

Цього разу поїздка відбулася до об’єктів трьох сіл громади – Городок, Одеради, Сьомаки. Наразі робота триває над напрямком моніторингу пам’яток.

У вказаних селах громади розташовані такі об’єкти культурної спадщини: Миколаївська церква, церква Івана Богослова, пам’ятник землякам, могила воїнів УПА, могила жертв війни, щойно виявлені пам’ятки археології.

Церква у Городку збудована наприкінці ХІХ століття. Репрезентує архітектуру сільських дерев’яних храмів на Волині того часу. Церква тридільна, однобанна з різновисокими зрубами та дзвіницею з заходу. В інтер’єрі збережено багато автентичних деталей включно з іконами XVIII століття. Храм у задовільному стані. Церква розташована у мальовничому пониззі поряд із цвинтарем. Територія належно утримується користувачем.

Дерев’яна тридільна церква у Сьомаках зведена в останній чверті ХІХ століття. Відображає рідкісний тип храмів. Центральна частина храму має восьмибічну форму і перекрита восьмигранним куполом. Покрита бляхою. Прибудована дзвіниця зведена пізніше самого храму. У церкві розташований двоярусний іконостас з багатими деталями різьблення.

З початку 2024 року вже відбулося кілька подібних виїздів для моніторингу пам’яток у селах Луцької міської територіальної громади. До зміни законодавства в частині укладання охоронних договорів було укладено охоронні договори на пам’ятки сакральної архітектури у Заборолі та Букові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський патріархат відмовився покинути Успенський собор у Володимирі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити