image
 |  2 6 Травня 2019 | 12:34

Овочі подорожчали, бо держава втратила контроль над внутрішньою торгівлею, - експерт

Дорожнеча овочів весною 2019 року в українських магазинах – це наслідок втрати державою контролю над внутрішньою торгівлею.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко, - передає "Слово і діло". 

«Цьогоріч ми стали знову свідками того, як держава втратила контроль над внутрішньою торгівлею, перестала виконувати функцію прогнозування врожаю та його підрахунку. Ніхто тепер у країні не знає, скільки чого вирощується й коли ціна почне падати чи, навпаки, стрибати вгору. Це є елементом державного контролю будь-якої західної країни», – зазначив Дорошенко. 

За його словами, раніше функції контролю за результатами роботи бізнесу й, зокрема, його продуктивності, були в двох міністерств. Під час дерегуляції ці міністерства були позбавлені права будь-яким чином контролювати процес торгівлі та процес створення окремих продуктів для торгівлі.

«Наші чиновники відмовилися від усіх елементів впливу держави на бізнес і отримали величезні гойдалки, які тепер відбуваються в будь-який сезон, навіть під час врожаю або відразу після нього. Раніше такі функції були покладені на Мінагрополітики та Мінекономрозвитку. Зараз цього немає, й це прямий наслідок ліберальної політики уряду та президента, коли цікавлять інтереси лише великого бізнесу», – уточнив він.

Саме тому ніхто не міг знати, що після Нового року в Україні не стане власної цибулі або капусти, яку ми терміново почали завозити з багатьох країн Азії та Європи. Тому борщовий набір зараз у нашій країні коштує дорожче, ніж у Польщі»_, – констатував експерт. 

Далі він вказав, як зростали ціни на овочі: 

Капуста. зросла в ціні за перший квартал майже вдвічі, на 94,4% – з 8,9 грн до 17,3 грн за кілограм.

Картопля. за перші три місяці подорожчала на 27,5% – з 8 грн до 10,2 грн за кілограм. 

Буряк. Індекс зростання склав 15,6% – з 10,9 грн до 12,6 грн. 

Цибуля. За квартал ціни зросли на 10,1% – з 16,8 грн до 18,5 грн за кілограм. 

Яблука. Платимо на 3,3% більше, вартість зросла з 9,2 грн до 9,5 грн. 

Морква. Здешевлення відбулося на 5%, кілограм коштує 11,4 грн замість 12 на початку 2019 року. 

За цей час мінімальна зарплата не змінилася, підвищившись із 1 січня 2019 року до 4173 грн, додав фахівець. 

Також він нагадав, що середня заробітна плата зменшилася на 12%, становивши в грудні минулого року 10 573 грн за даними статистики, а в лютому цього року – 9 429 грн, середній розмір пенсії за віком з початку року збільшився на 11,1%. 

«Як бачимо, борщ став менш доступним для всіх українців. Єдине, що трохи рятує, то це те, що кілограм свинини знизився в ціні за перші три місяці 2019 року на 3,3% – з 115,4 грн до 111,6 грн», – резюмував Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали «шалені» ціни на продукти на Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити