image
 |  7 23 Грудня 2021 | 14:53

Племінниці дослідника Волині присвоїли звання Почесного громадянина Володимира

Племінниці дослідника Волині, археолога Олександра Цинкаловського, Наталії Грабарчук-Цинкаловській присвоїли звання Почесного громадянина Володимира.

Про це інформує ВолиньUA.

Рішення прийняли 23 грудня на сесії міської ради.

Ім’я відомого історика, професора, археолога та уродженця міста Володимира Олександра Цинкаловського – відоме усім науковцям та дослідникам історії Волині та України. Його племінниця, дочка сестри Олени – Наталія Грабарчук, продовжила справу свого дядька, примноживши його краєзнавчу діяльність. Наталія Назарівна є берегинею володимирської історії. Вона живий свідок історії, адже особисте життя та життя її роду – це величезний пласт історії протяжністю більш ніж два століття.

Наталя Назарівна – остання гілка колись величезного роду Цинкаловських у нашому місті (її онуки проживають у Німеччині). Чимало інформації про життя і діяльність Цинкаловського, про те, яким було наше місто в міжвоєнний період, вже сучасні дослідники дізналися з її розповідей.

Завдяки їй місто відкрило для себе правдиву сторінку історії про родину Арсена та Ніни Річинських, про сестер Березовських, нащадків французького роду Корбіних, про долю поборника українців, посла до польського сейму священника Доміана Герштанського, про родину колишнього мера міста Івана Казимировича Зубовича, який залишив по собі величезну спадщину (будинки з червоної цегли), про вчителя Модеста Звойницького, несправедливо репресованого й страченого, про родину художника Володимира Караваєва, про першого голову «Просвіти» Станіслава Полянського, про членів ОУН Комаревичів, доктора філософії Івана Коровицького, козацький рід Жуйводів, мера міста Євгена Черановського та багато інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі люди відсуджують земельні ділянки у волинських АТОвців

Наталя Назарівна є учасницею наукових конференцій «Минуле та сучасне Волині та Полісся», «Любартівські читання», «Хроніки Ладомерії». За її спогадами за підтримки управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації адміністрацією Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» видано книгу «Сім вечорів з Наталією Грабарчук- Цинкаловською».

Тож, врахувавши усі здобутки знаної краєзнавиці депутати одноголосним рішенням присвоїли їй це почесне звання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити