image
 |  0 25 Серпня 2021 | 14:51

Поблизу Луцька відкрили музейний комплекс, що поєднав козаччину та героїку УПА (ФОТО)

Ще одним святим місцем на Волині стало більше. В селі Гірка Полонка вчора було відкрито музейний комплекс, що включає в себе козацьку могилу та штабну криївку «Блок», де в період 1948—1950 років перебував штаб «УПА-Північ» під керівництвом Івана Литвинчука («Дубового»).

Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук голова Луцької районної організації ВО «Свобода», заступник голови Луцької районної ради Сергій Сівак.

"Відкриття скансену та криївки не випадково було призначене саме на 24 серпня. Зрозуміло, що 30-та річниця відновлення Незалежності України тут мала чи найбільше значення, але символічну роль все-таки зіграв той факт, що саме 24 серпня 1950 року селянська хата, де знаходилась криївка «Блок», була оточена і знищена підрозділом НКВД.

Як представник Луцької районної ради, голова районної організації ВО «Свобода», висловив низький уклін Громадській організації «Козацько-історичний курінь «Чорна рада», особисто керівнику Ярославу Лозинському за невтомну кількарічну діяльність по відновленню нашої історичної пам’яті. Бо ж де краще молодому поколінню вивчати історію становлення української державності, як не на таких святих місцях?", — йдеться в дописі.

Коротка довідка: полковник Іван Самійлович Литвинчук (псевдо «Дубовий»), очолював штаб «УПА—Північ»  після загибелі Клима Савура (Дмитра Клячківського) в період із 1949 по 1951 рік, загинув у селі Ниви-Золочівські Демидівського (нині Дубернського) району Рівненської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У День Незалежності російські окупанти вбили українського захисника, ще один отримав поранення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити