image
 |  4 1 Жовтня 2023 | 10:51

Покрова Пресвятої Богородиці: традиції і заборони свята

Покрова Пресвятої Богородиці – це важливе церковне свято, яке щорічно відзначали 14 жовтня, але з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, дата свята зсунулась на 13 днів, тому тепер відзначатимуть 1 жовтня.

OBOZREVATEL зібрав всі традиції та заборони. Хоч це свято і не належить до дванадесятих, але воно залишається одним з найбільш шанованих для українців.

Історія

Згідно з Переданням, під час облоги Константинополя жителі міста зібралися у Влахернському храмі і молилися про захист і спасіння. Серед вірян також були святий Андрій Юродивий та його учень Епіфаній і в кінці молитви, вони побачили, як по повітрі, не торкаючись землі, осяяна небесним світлом, іде Пречиста Богородиця у супроводі святого Іоана Хрестителя та святого апостола Іоана Богослова.

Потім Божа Матір підійшла до Престолу, зняла з голови покривало і покрила ним усіх, хто молився в храмі. Покров сяяв у її руках, а сама Богородиця стояла в оточенні ангелів і святих. Зникла вона так само непомітно, а наступного ранку ворог відступив від міста.

Традиції

Цього дня люди відвідують церковну службу та просять у Богородиці здоров'я, сил та родинного щастя. Вважається, що Покров Пресвятої Богородиці – це день, коли всі молитви будуть почуті. Молоді дівчата ставили свічки у храмі, у народі казали, що раніше поставиш, то раніше вийдеш заміж.

Якщо пара одружиться у цей день, то шлюб буде міцний та щасливий.

Також господині готували різні страви та накривали святковий стіл. Пригощали не тільки свою родину та близьких, а й бідних та знедолених. Тому що вважається, що щедрість цього дня обов'язково винагородиться в майбутньому.

Заборони

  • Не можна сваритися та давати порожні обіцянки;
  • Займатися важкою працею та хатніми справами;
  • Напиватися та вдаватися до зневіри та сумувати;
  • Брати гроші в борг, відмовляти гостям та сватам.

Прикмети

Вважається, що саме з цього свята починаються перші холоди, тому люди за прикметами могли визначити якою буде осінь та зима.

Якщо випав сніг на Покрову, то Різдво буде без снігу, а якщо тепла та сонячна погода – осінь буде затяжною;

Північний вітер дме – до холодної зими, південний – до теплої;

Якщо хлопець знайомиться з дівчиною в це свято – будуть подружжям.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити