image
 |  5 20 Липня 2018 | 09:26

Річниця убивства Павла Шеремета: справа досі не розкрита

"Війна не закінчена. Конфлікт не вичерпано. Ми ще побачимо хвилю російської агресії. Нас чекає багато біди", - говорив журналіст Пало Шеремет на початку конфлікту на Донбасі
20 липня 2016 близько 7:45 у центрі Києва на перетині вул. Франка та Хмельницького вибухнув червоний автомобіль Subaru, у салоні якого перебував чоловік. Коли його витягли з машини, він був ще живий, однак травми виявилися несумісні з життям. Чоловік помер у "швидкій". Вже за лічені хвилини після вибуху ЗМІ повідомили: загинув відомий український, білоруський і російський журналіст 45-річний Павло Шеремет, який протягом останніх п'яти років проживав у Києві, - інформує gazeta.ua.


Павла Шеремета підірвали в авто, замовники та виконавці вбивства не знайдені



Уже в день вибуху радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт назвав 4 основні версії, які відпрацьовуються слідчими. Перша з них - професійна діяльність загиблого. Павло Шеремет співпрацював із кількома українськими ЗМІ. У своїх статтях і публічних виступах гостро критикував білоруську та російську владу. Другою версією були неприязнь у відносинах або особисті мотиви. Третя версія - "російський слід" нібито з метою дестабілізації ситуації в Україні. Четвертою версією Юрій Тандіт назвав замах на Олену Притулу, цивільну дружину Павла Шеремета, керівницю інтернет-видання "Українська правда". Саме їй належав автомобіль, що вибухнув.

Через день після вибуху журналісти, а потім поліція оприлюднили відеонарізку записів камер спостереження поблизу будинку, в якому жив Павло Шеремет. На відео видно чоловіка та жінку. Вони заклали вибухівку під днище автомобіля журналіста. Також у поліції повідомили, що за будинком кілька днів стежили невідомі, вели фото-відеофіксацію, можливо, готуючись до злочину.


Проте жодна версія у справі про вбивство досі не підтверджена. У слідства немає ні підозрюваних, ні замовників. Про це відзвітував генеральний прокурор Юрій Луценко наприкінці травня цього року.
"У слідства немає результатів розслідування багатьох резонансних вбивств, і вбивство журналіста Павла Шеремета не виняток. На жаль, слідство не має серйозного просування за жодною з версій, які зараз ретельно опрацьовуються. Вони все ще залишаються без результатів досудового слідства", - сказав Юрій Луценко.

У річницю смерті колеги-журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Про це йдеться у заяві Національної спілки журналістів України.


У другу річницю смерті- колеги журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Торік колеги Шеремета провели у Києві акцію

У другу річницю смерті- колеги журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Торік колеги Шеремета провели у Києві акцію


"Відсутність прогресу в цій резонансній справі – це тривожний сигнал для всієї журналістської спільноти, для суспільства в цілому: безкарність за злочини проти медійників породжує нові злочини", - йдеться у заяві.

Журналісти нагадали, що минулого року президент Петро Порошенко вимагав провести публічний звіт про результати розслідування, але він так і не відбувся. Зазначається, що журналістське розслідування вбивства відкрило набагато більше інформації, ніж офіційне розслідування МВС.
Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань, у 1990-х-2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – "Першого каналу". Останні 5 років жив у Києві, працював в "Українській правді", а також на радіо "Вести".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити