image
 |  121 27 Травня 2024 | 11:22

росія накопичує сили на кордоні з Харківською і Сумською областями

За даними, зібраними і проаналізованими експертами Інституту вивчення війни (ISW), для розтягнення фронту росіяни накопичують свої сили на кордоні з Харківською і Сумською областями, щоб відтягнути і закріпити українські сили у районі кордону.

Про це пише ISW.

За повідомленнями, російські війська концентрують сили невстановленої чисельності на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною, ймовірно, для того, щоб зафіксувати і відтягнути українські сили в цей район і підготуватися до наступальних операцій, які мають на меті розширити російський плацдарм у прикордонній зоні на північному сході України.

Президент України Володимир Зеленський заявив 26 травня, що російські війська готуються до нових наступальних дій і концентрують угруповання невизначеного розміру поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова.

Аналітики припускають, що Зеленський мав на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, а супутникові знімки цього району свідчать про те, що за останні тижні російські війська активізували діяльність на базах і складах у населених пунктах цього району.

Однак поточний розмір можливої концентрації російських військ у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишається неясним.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив 26 травня, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області або в районах Харківської області, що межують з Сумською областю, з метою розтягнути і закріпити українські сили далі вздовж кордону на північному сході України.

"Район Грайворон-Борисівка-Пролетарський, зокрема, надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева і Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси, що з'єднує Богодухів із Сумами", – ідеться у звіті.

Крім того, вказують експерти, російські війська можуть проводити наступальні операції як в одному, так і в обох напрямках, і російська концентрація тут може бути спрямована на те, щоб змусити українські війська перекинути сили і засоби на ширшу ділянку кордону в Харківській і Сумській областях.

Російські війська також зосереджують обмежені сили в Курській і Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю, і навіть обмежена концентрація в цих областях може бути спрямована на досягнення ймовірного бажаного ефекту подальшого відтягування і закріплення українських сил у районі кордону.

Російські війська наразі доводять своє Північне угруповання у районі кордону до запланованої кінцевої чисельності і, ймовірно, розпочнуть лише обмежені наступальні операції вздовж лінії Суми-Харків, поки Північне угруповання не буде ближче до кінцевої чисельності.

Навіть обмежені російські наступальні операції в цих районах посилять тиск, який розтягне українську живу силу і техніку на більш широкому фронті і, можливо, дозволить російським військам створити тактичні плацдарми для підтримки подальших операцій або на північний захід від Харкова, або в напрямку міста Суми.

Однак Північному угрупованню військ, навіть при верхній межі його заявленої кінцевої чисельності, не вистачатиме живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення міст Харків або Суми.

Ключові висновки ISW за 26 травня:

  • За повідомленнями, російські війська концентрують сили невизначеної чисельності на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною, ймовірно, для того, щоб зафіксувати і відтягнути українські війська в цей район і підготуватися до наступальних операцій, спрямованих на розширення російського плацдарму в районі кордону на північному сході України.
  • Західні офіційні особи продовжують публічно обговорювати право України використовувати надану Заходом зброю для нанесення ударів по військових цілях в Росії на тлі зусиль РФ переконати Захід продовжувати самообмеження і розколоти НАТО.
  • За повідомленнями, російська ОПБ у 2024 році виготовить і відремонтує втричі більше артилерійських снарядів, ніж вироблятиме Захід, хоча російські снаряди страждають від проблем з контролем якості, а українська артилерія, за повідомленнями, є більш точною, ніж російська.
  • Кремлівські чиновники продовжують вказувати на те, що Росія не зацікавлена у змістовних переговорах з Україною, і просувають кремлівські інформаційні операції, які мають на меті підштовхнути Захід до поступок щодо суверенної території та народу України.
  • Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Сватового, Авдіївки і Донецька.
  • За повідомленнями, колишні бійці "групи Вагнера" продовжують формувати нові підрозділи під егідою Росгвардії та чеченського спецназу "Ахмат".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити