image
 |  9 12 Січня 2024 | 14:18

Російськомовні пісні більше не звучать в ефірах українського радіо

В ефірах загальнонаціональних радіостанцій не звучать російськомовні пісні.

Такий висновок зробив Офіс Уповноваженого із захисту державної мови на основі аналізу добових ефірів 14 загальнонаціональних радіостанцій 2 та 7 грудня 2023 року.

З 8334 пісень, які звучали впродовж двох днів, 5599 були виконані українською мовою (67,3%), 2732 – офіційними мовами ЄС (32,7%), три – грузинською.

Крім того, п'ять мовників транслювали пісні виключно українською мовою, ще у п'яти їхня частка складала більш ніж 50%, у чотирьох інших – переважала музика мовами ЄС.

"Другий рік поспіль ми фіксуємо, що у відповідь на масштабне вторгнення Росії на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й російськомовні пісні.

Минулого року з проаналізованих майже чотирьох тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш ніж восьми тисяч – жодної", – зауважив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники України за добу знищили 840 загарбників

Водночас в ефірах інформаційних і розважальних програм радіостанцій "Українське радіо", "Радіо НВ", "Хіт ФМ", "Мелодія FM", "Перець FM" були випадки використання недержавної мови як ведучими, так і експертами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити