image
 |  0 17 Грудня 2021 | 08:20

Розповіли про унікальність двох будинків у центрі Луцька

Якщо уважно придивитися до будинків №25 і №27 на вулиці Богдана Хмельницького, то можна помітити їхню велику схожість. Насправді ж від самого початку це був один будинок, який трансформувався в два близнюки. Історія ця вельми цікава.

Про це пише начальник відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис.

"У 1924 році Естер-Хана Манельзон та Сура-Гітля Рапопорт звели спільний будинок за проектом невідомого архітектора. Це був одноповерховий дім з двома симетричними крилами і центральною аркою-проїздом із широкою брамою (нижнє зображення). У 1927 році власниці вирішили зробити надбудову за проектом архітектора Казимира Школьницького. Роботами керував інший відомий архітектор - Францішек Кокеш.

У ході перебудови Кокеш запропонував деякі зміни, надбудувавши ще й третій мансардний поверх із фігурним декором і декоративними вазами на карнизі. Також стало зрозуміло, що робити арку-проїзд висотою на 3 поверхи це безглуздо, тому вирішили розірвати будівлю на 2 симетричні частини: для Манельзон і для Рапопорт. Такими і стали ці трансформовані будівлі у 1928 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належить вантажівка, яка у Луцьку зливала невідому речовину

В радянський час фігурні і декоративні елементи були втрачені, а відносно недавно будинок справа (належав Сурі-Гітлі Рапопорт) взагалі отримав оцю страшненьку надбудову аж на ще 2 поверхи. Все ж навіть досі первинний задум одного спільного дому з симетричними частинами тут прочитується.

Якщо пройтися між ними і зайти у двір, побачимо відросток правого будинка. Він призначався для прислуги. Цікаво, що і вулиця тричі змінювала свою назву під час трьох будівельних актів. Зводився будинок на Шпитальній, добудовувався і прикрашався вже на Сенкевича, а надбудова в наш час відбулася на Богдана Хмельницького. І наостанок - пропорції будинків все ж неідентичні. Лівий дещо розтягнутий і це простежується від первинного проекту 1923 року", - написав Олександр.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити