image
 |  13 6 Вересня 2021 | 14:02

Школярів Луцька не годуватимуть сосисками, консервами та кондитерськими виробами

У школах Луцька буде нове меню, в якому немає ковбасних виробів, консервів, кондитерських виробів, де є багато цурку, солі і шкідливі трансжири.

Про нові норми харчування для школярів розповів лікар загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Луцького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Петриченко.

За його словами, згідно з вимогами Постанови Кабміну № 305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», у новому меню немає ковбасних виробів, в т. ч. «улюблених» сосисок, рибних, м’ясних й плодоовочевих консервів, кондитерських виробів, що містять надмірну кількість солі, цукру, різноманітні добавки, трансжири, які шкідливі для дитячого організму. Нові норми обмежують кількість солі та цукру, насичених жирів, соків з цукром. Зменшено нормативи споживання хліба і картоплі, має бути менше смажених страв, вилучено таблицю заміни харчових продуктів.

Відтепер у школах заборонено замовляти, використовувати/реалізовувати продукти зі вмістом солі понад 0,12 г натрію (за розрахунком це – 0,31 г солі) і цукрів більше 10 г на 100 г продукту. Норма солі поступово зменшується втричі і остаточно вводиться з 01.01.2023. Випічка їдальні не повинна містити цукру більше 5 г на 100 г продукту.

Також у школі має бути перелік харчових речовин, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість у дітей. Цей перелік повинен бути розміщений біля меню їдальні, а біля назви страви з меню, у складі якої є ці речовини, зазначені їх індекси. У нових нормах зазначено також добову потребу дітей різних вікових груп у рідині. При цьому не враховується вода перших страв і напоїв з калоріями (молоко, сік тощо).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді неподалік Луцька шукають вчителів

За словами фахівця, у закладах загальної середньої освіти повинно бути щонайменше одноразове гаряче харчування. Меню розроблятиметься на чотири тижні. Крім того, меню та асортимент використовуватимуть тільки після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

У нових нормах харчування дітей у школах прописані також вимоги щодо буфетів тобто вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу дітям та підліткам у буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти. Так, заборонено реалізовувати кондитерські вироби зі вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати, м’ясні і рибні продукти промислового й кулінарного виробництва, консерви, газовані і енергетичні напої, каву і кавові напої, продукти домашнього виробництва тощо.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити