image
 |  324 1 Липня 2024 | 15:16

Штучні фемінітиви в українському правописі з'явилися завдяки гендерному лобі, - Ірина Фаріон

Штучні фемінітиви в українському правописі з'явилися завдяки гендерному лобі. Про це під час презентації книги "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті" у Луцьку заявила науковець та мовознавець Ірина Фаріон.

Ірина Фаріон висловила свою думку стосовно нав'язування українській мові непритаманних їй фемінітивів, які спотворюють мову та слугують приводом для суперечок і кепкування.

"Мова - це живий організм. Її не можна створити штучно. І штучним шляхом нав'язати те, що їй непритаманно. В українській мові є багато природних фемінітивів, які давно використовуються і не викликають жодних дискусій та внутрішнього відторгнення. Наприклад, директорка, вчителька, акторка, лікарка. Але коли нам кажуть, що тепер потрібно до кожної професії чи роду занять вигадувати фемінітив, це безглуздо. Я про такі витвори як членкиня, математикиня, мистикиня, філософиня, науковиця, мериня та інші. Коли готувалася нова редакція українського правопису, там була примітка про доцільність використання фемінітивів у випадках, де це відповідає правилам української мови. Але її прибрали завдяки гендерному лобі. Тому тепер фемінітиви стали тулити в усіх без винятку випадках. Результати ви бачите.

Крім того, дійшло до нав'язування вживання гендерних іменників там, де це взагалі не потрібно. Наприклад, кожен і кожна замість усі. Захисниці і захисники, громадяни і громадянки. Ось що стається з мовою, коли у неї втручаються особи, які абсолютно некомпетентні і заангажовані гендерною пропагандою", - наголосила Ірина Фаріон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям потрібно позбутися комплексу меншовартості, - Ірина Фаріон у Луцьку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити