image
 |  7 17 Грудня 2023 | 09:24

Скільки страхового стажу потрібно для виходу на пенсію

В Україні громадянин може вийти на пенсію після того, як йому виповнилося 60 років.

Сьогодні у більшості випадків (крім визначених законодавством винятків) право на це мають люди, чий страховий стаж є більшим за 30 років, повідомило Міністерство соціальної політики.

"Страховий стаж" - це не той період, упродовж якого людина фактично працювала, а той, протягом якого роботодавець сплачував за неї до Пенсійного фонду.

Значення має і сума відрахувань.

Періоди трудової діяльності (робота, військова служба), набуті до 1 січня 2004 року, також зараховують до страхового стажу.

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

  • після досягнення віку 60 років - не менше 31 року;
  • після досягнення 63 років - не менше 21-го;
  • після досягнення 65-и - не менше 15 років.

Якщо ж у людини менше 15 років стажу, у віці 65 років вона може отримати державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат. Звернутися із цим питанням можна до управління соціального захисту населення, повідомили у Пенсійному фонді.

До 2028 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, щорічно змінюватиметься.

Щоб вийти на пенсію у 60 років у 2028 році потрібно буде мати не менше, ніж 35 років стажу.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що у 2024 році середню пенсію підвищать до шести тисяч гривень. Проіндексують усі пенсії.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити